Hopp til hovedinnholdet

Er 5 år for stor aldersforskjell?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jente 16 : Jeg er forelsket i en gutt som er 21 år , han er fem år eldre enn meg. Jeg kan ikke fortelle foreldrene mine siden de er veldig imot så stor alder forskjell. Men han er perfekt og vi har det så fint og aldri vært så lykkelig, er 5 år drøy alder forskjell ? hva skal jeg gjøre ?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 16 år.

Takk for at du kontakter Ung.no.

Aldersforskjell er ikke så uvanlig i et kjæresteforhold, men jeg forstår at du er engstelig for alle utfordringene dere kan møte på om han er 21 år og du er 16 år.

For i den alderen du er i nå, så er 5 år en stor aldersforskjell. Og det kommer av at du er i en livsfase der det skjer veldig mye på kort tid. Derfor er det helt normalt at dere har forskjellig modenhet nå. Om 5 år vil dere være mer like i modenhet.

Men noen klarer å bevare og utvikle forhold med stor aldersforskjell, men for andre igjen blir utfordringene de møter for store og det blir for vanskelig.

Så dette avhenger veldig av både din og kjæresten din sine forventninger og vilje til å tåle det dere blir møtt med. Å holde ut andres reaksjoner og tåle å stå i det til de aksepterer dere som par. I enkelt familier kan dette ta lang tid og være kilde til mye konflikter, mens i andre familier kan det gå veldig greit. Hvordan vil det bli i deres familier tror du?

For det er ikke bare dere som skal trives sammen. Dere skal også fungere sammen med familie og venner, og hvis dette blir for komplisert, vil det naturlig nok gå ut over forholdet. Men noen ganger må en bare prøve, gjøre egne erfaringer og se hvordan det går, kanskje er dere av de som får dette til?

Men det er uansett viktig at du og din kjæreste snakker sammen og at du føler deg trygg på ham. At dere er likeverdige i forholdet og at maktforholdet ikke er  skjevt. Med en så stor aldersforskjell, kan det være en større fare for at en utnyttes, eller blir presset på sin grenser. Dette er det viktig å være bevisst på.

Snakk gjerne med noen utenom familien om dine tanker og bekymringer. Da kan helsesøster på skolen være en du kan snakke med.

 

 

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Aldersforskjell i kjæresteforhold

Kjærester holder rundt hverandre (colourbox.com)

Er det sånn at kjærlighet ikke kjenner noen alder? Eller er det en utfordring at en kan gå på byen og ikke den andre? Kan det gå bra i et kjæresteforhold med stor alderforskjell, og hva er eventuelt utfordringene?

Skrivet av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer

Hva kan man forvente av seg selv og kjæresten i et forhold?

Kjærester (colourbox.com)

Kjærlighet er fylt med forventninger og håp. Men hvordan vet man om man forventer for mye? Hva bør man forvente av en kjæreste, og hva kan man forvente av seg selv?


Skrevet av ungdomsredaksjonen

Les mer

Sett dine egne grenser

Ungdommer (colourbox.com)

Alle har rett til å sette sine egne grenser for hvor nærgående andre får være. Noen må stoppe opp et godt stykke unna, andre får lov til komme næmere, og noen får komme veldig tett.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersforskjell
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersforskjell