Hopp til hovedinnholdet

 Jeg lurer på om jeg er lesbisk?

Jente 13 år
 

Spørsmål

hei jeg er en jente på 13 år. i det siste har jeg gått rundt å tenkt litt på noe... jeg lurer på om jeg er lesbisk. jeg vil gjerne få svar så fort som mulig, og et ganske konkret svar. i starten av skoleåret trodde jeg at jeg likte en gutt i klassen. det viste seg å ikke stemme, jeg ser mer på ham som en venn. men det innså jeg først etter at jeg hadde begynt å henge med en spesiel jente i klassen. jeg har sterkere følelser for henne enn mange av de andre i klassen, selv om jeg bare nettop har begynt å henge med henne, og jeg har bestevenner fra før. så føles det litt sterkere enn vanlig. det var da jeg begynte å mistenke at jeg var lesbisk. jeg har tatt flere tester på internett (selv om jeg vet at de ikke alltid har rett) og de viste at jeg enten var lesbisk eller bifil(men liker jenter mer enn gutter). i tillegg har jeg en natt hatt en veldig virkelig drøm, hvor jeg ble fortalt at jeg var lesbisk. og mitt største ønske var jente. er jeg lesbisk?! svar så fort som mulig.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13 år.
Takk for at du skrev til ung.no
 
Det er ikke mulig å gi deg noe konkret svar, men jeg kan komme med noen innspill og spørsmål som kan være til hjelp for deg.
 
Det kan være vanskelig å skille mellom det å like noen veldig godt/være betatt av personen, om man er forelsket eller om det er seksuell tenning.
Når man er betatt av noen, kan det ligne på forelskelse, men man er ikke forelsket. Når man er betatt er man sjarmert, nesten som fortryllet av personligheten deres. Man ser alle de gode og fine egenskapene til personen og man ønsker kanskje å være som hun er. Man ønsker å være sammen med henne og man kan kjenne på sjalusi hvis hun er sammen med andre.
 
Når det gjelder seksuell tenning er det sånn at mange fantaserer om seksualitet med personer av samme kjønn og onanerer til fantasier av samme kjønn, men blir ikke forelsket i personer av samme kjønn. Man kan se på det som seksuell tenning. Mange tenner på seg selv, sin egen feminitet og kjønnet sitt.
 
Hvis en ønsker å være sammen med personen, være nær, få oppmerksomhet og bli sett, at man blir varm og får gode følelser, er man kanskje forelsket? Å bli forelsket i personer av samme kjønn er kanskje kriteriet på om man er lesbisk eller bifil?
 
Det er ikke sikkert at man en gang for alle vet hva som er riktig for seg selv. Man kan forandre seg, forandre hvilke kjønn man forelsker seg i og seksuell tiltrekning kan også forandre seg. Kanskje er det sånn at man kun kan si noe om hvem man akkurat nå er forelsket i, eller hvem man akkurat nå kjenner seksuell tiltrekning til?
Hvis det er sånn at du for det meste, eller hovedsakelig forelsker deg i jenter, så kan kanskje betegnelsen lesbisk passe for deg nå? Kanskje vil du i framtida forelske deg i gutter? Da kan betegnelsen heterofil eller bifil passe.
 
Det er bare du selv som kan bestemme hvilken definisjon du føler deg mest hjemme i. Ta deg god tid på å finne ut av hva som kjennes riktig for deg. Bli kjent med kroppen og kjønnet ditt. Da vil du bli tryggere på deg selv. Etterhvert som du også blir kjent med andre mennesker, kanskje blir forelsket eller opplever andre gode følelser, vil du bli tryggere på hvem du er, hvilke seksuell identitet du har.
 
Du kan snakke med helsesøster på skolen, en fagperson på helsestasjon for ungdom eller du kan ringe Ungdomstelefonen. Da får du mulighet til å reflektere og samtale om dette, og du vil bli mer klar over hva du tenker, føler og mener.

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg lykke til!

Hilsen sexologisk rådgiver (NACS), ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Er du lesbisk, bifil eller homofil?

Flagg i regnbuefarger

Eller lurer på om du kanskje er det? I ungdomstida prøver man å finne ut hvem man er, hvordan man skiller seg fra andre eller hva som er spesielt med akkurat meg.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Forelskelse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om forelskelse