Hopp til hovedinnholdet

Jeg vil dø! Hvorfor er livet er verdt å leve?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

jeg vil dø fordi jeg er ikke verdt noe og jeg hater meg selv, jeg sliter ekstra for jeg mistet akkurat kjeresten min for at jeg ikke var bra nokk for henne, hvorfor er det vært for meg å enda leve?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det du skriver er alvorlig. Jeg vil gjerne hjelpe deg. Det jeg kan gjøre er å gi deg en tilbakemelding på spørsmålet ditt og komme med forslag til hvor du kan få mer hjelp.

Det er forståelig at du har det ekstra vanskelig nå når du har mistet kjæresten din. Du skriver at du ikke var bra nok for henne. Hun er kanskje heller ikke bra nok for deg når hun ikke elsker deg og ikke vil være sammen med deg. Du vil vel egentlig ha en kjæreste som vil ha deg akkurat sånn som du er?

Hvordan ønsker du at livet ditt skal være? Hva kan du gjøre med situasjonen selv? og hva kan andre hjelpe deg med? Har du noen i livet ditt du er trygg på og stoler på? Det kan være lettere å finne løsninger og svar når man tenker sammen med noen. 

Det er viktig at du er en del av et fellesskap. Kan du melde deg inn i et lag eller forening. Har du en hobby eller noen miljøer du kan ta kontakt med nye mennesker?

Så er det lurt å gjøre noe du liker som som du føler at du får til. Hva liker du å gjøre? Kan du lære deg noe nytt?

Det kan også hjelpe deg å engasjere deg i noe som gir mening for deg. hva kan du bidra med? Kan du engasjere deg i noe frivillig arbeid eller hjelpe noen? Det kan øke følelsen av å være god nok og at du blir mer glad i deg selv.

Ellers er det viktig å søke hjelp når man har selvmordstanker. Det finnes mange muligheter man kan gripe underveis i livet, men det kan være vanskelig å se dem når man sliter med vanskelige tanker og følelser. Knytt deg til mennesker som gir deg en følelse av at du er god nok, og som bryr seg om deg. Fastlegen din, helsesøster på skolen eller de som jobber på helsestasjon for ungdom kan hjelpe deg å finne ut hva som kan være riktig og rask hjelp nå når du har det ekstra vanskelig. Se også vedlagte artikler.

Lykke til videre. Håper du får det bedre snart.

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kjærlighetssorg

Jente med knust hjerte (colourbox.com)

Kjærlighetssorg er noe de fleste av oss opplever før eller siden. Hjertet ditt blir knust. Alt føles svart og trist. Hvordan skal du klare å komme over den du har elsket av hele ditt hjerte?

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Depresjon og selvmordstanker, hva kan du gjøre?

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Deprimert
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om deprimert