Hopp til hovedinnholdet

Jeg er en gutt på 15 år og holder på med en som er 10 år eldre enn meg. Er det straffbart?

Annet 15 år
 

Spørsmål

Hei Jeg er en gutt på 15år og jeg holdernpå en som er 10år eldre enn meg og vi har kjent hverandre lenge, Er det straffbart da?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Du er 15 år og holder på med en som er 10 år eldre enn deg og som du har kjent lenge. Du lurer på om dette er straffbart. Det er ikke straffbart å være sammen med noen som er 10 år eldre. 10 år en en stor forskjell når man er 15-16 år og 25-26 år. Det er mye som skjer fra 15-16 års alderen til 18 års alderen.  

Når det gjelder hva som er straffbart, så er den seksuelle lavalderen i Norge 16 år. Den skal beskytte barn og unge mot overgrep fra voksne, og mot å ha sex før de er klare for det.  Straffeloven § 302 sier at den som har seksuell omgang med barn mellom 14 og 16 år kan straffes med fengsel i inn til 6 år. Straffeloven har et unntak som sier at hvis de som har sex er "jevnbyrdige i alder og utvikling", kan straffen falle bort. Også hvilken alder den yngste parten har spiller en rolle. Det godtas en mindre aldersforsjell hvis ungdommen er 13 år enn 15 år.

Les mer om dette i artiklene under. Lykke til!

 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Aldersforskjell i kjæresteforhold

Kjærester holder rundt hverandre (colourbox.com)

Er det sånn at kjærlighet ikke kjenner noen alder? Eller er det en utfordring at en kan gå på byen og ikke den andre? Kan det gå bra i et kjæresteforhold med stor alderforskjell, og hva er eventuelt utfordringene?

Skrivet av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersforskjell
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersforskjell