Hopp til hovedinnholdet

Jeg har ikke matlyst og går ned i vekt - hva kan jeg gjøre?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg er 14 år og jeg har ikke hatt matlyst siden ifjor sommer jeg har gått ned 4 kilo og jeg er veldig bekymret for hvordan jeg kan ende opp, Humøret mitt går utover kjæresten min siden jeg ikke har spist å han har vurdert flere ganger å slå opp med meg, så hvordan kan jeg få igjenn matlysten...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 14 år.

Takk for at du skriver til ung.no.

Det er viktig å komme i gang med faste måltider med nok næring når man har mistet matlysten. Det kan være ulike årsaker til at man mister matlysten, noen kan miste den pga at de er lei seg, noen har i perioder mindre matlyst fordi de er syke eller det kan være noe helt annet. Når man spiser for lite og går ned i vekt endrer humøret seg og man kan bli mer irritabel og mer lei seg. Det er derfor veldig fint at du ønsker hjelp til å få tilbake matlysten. De aller fleste trenger hjelp av en voksen når de får slike vansker med mat. En voksen kan ta ansvaret for å minne deg på og legge tilrette for at du har tilgang til mat ca hver tredje til fjerde time. Du bør ha fire hovedmåltider hver dag og små mellommåltider i tillegg. Dette vil gi kroppen din nok næring og det vil etterhvert øke forbrenningen din slik at du også vil kjenne på sult etterhvert. 

Jeg anbefaler deg å snakke med foreldrene dine og/eller helsesøster om dette. Det kan hjelpe deg til å ikke være så alene og du trenger støtte for å gjennomføre endringen.

Legger ved noen artikler som kan være fine for deg å lese.

Vennlig hilsen familieterapeut/sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Har jeg en spiseforstyrrelse?

Jente ved toalett ser på vekt (www.colourbox.com)

Grensen for når et anstrengt forhold til mat og kropp går over i en spiseforstyrrelse er glidende. Lurer du på om du er i ferd med å utvikle en spiseforstyrrelse, kan du få noen svar som er til hjelp i denne artikkelen.

Les mer

Selvfølelse og kroppspress

Trist jente ser seg i speilet (colourbox.com)

Fra vi er unge blir vi utsatt for ulike skjønnhetsidealer. På grunn av dette føler mange at de ikke er bra nok, og sliter med dårlig selvfølelse. Må det være sånn?

Av Emilie, ungdomsjournalist

Les mer

Er du redd for at kjæresten skal gjøre det slutt?

Par (www.colourbox.com)

Å være i et forhold kan både være tøft og fint. Å vite at du har en person som bryr seg om deg og setter deg først er en utrolig stor trygghet. Men hva hvis du begynner å tvile på at den andre fortsatt har følelser for deg?

Skrevet av ungdomsjournalist Tiril.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spiseforstyrrelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spiseforstyrrelser