Hopp til hovedinnholdet

Jeg har en venninne som som er 15 og holder på med læreren sin

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har en venninne som som er 15 og har fortalt meg at hun holder på med kontaktlæreren sin. Han er 30 år. Jeg lurer på om dette er lovlig, når begge to vil dette. Er det noe man skal fortelle videre eller holde for seg selv?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15 år

Takk for at du skriver til oss.

Du forteller at venninnen din er 15 år og holder på med læreren sin som er 30 år. Det er ikke greit eller lovlig! Din venninne er under seksuell lavalder. 

Denne læreren har ikke lov til å være sammen med henne. Blir han anmeldt for det, vil han kunne få fengselsstraff i inntil 6 år ifølge Straffeloven. Dette bør han selv være klar over, og det er i første rekke han som sitter med ansvaret for at dette ikke skal skje. Venninnen din vil altså ikke kunne bli straffet for dette.

I Norge er seksuell lavalder 16 år. Den er satt for å beskytte barn og unge mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn  og unge mot å ha sex før de er klar for det fysisk og psykisk. 

I den alderen venninnen og denne mannen er, så er dette også å regne som en veldig stor aldersforskjell. Spesiell i psykisk modenhet.

Det er ikke uvanlig at ungdommer kan forelske seg i noen som er mye eldre eller læreren sin. Det betyr likevel at det er ulovlig for en voksen å utnytte ungdom som er forelsket i seg.

Du lurer på om du skal varsle om dette eller holde det for deg selv. Jeg synes du skal fortelle dette til venninnen din - kanskje hun ikke er klar over at det er ulovlig? Si gjerne til henne at du ikke kan gå rundt å vite om dette uten å gi beskjed fordi det faktisk er straffbart. 

Det er fint at du bryr deg - da kan du forhindre at venninnen din utsettes for noe som hun ikke bør.

Med vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer

Forelska i læreren

Forelska i læreren? (ung.no)

Den kjekke lærervikaren får deg til å glemme både matteformler og vennedrama. Fotballtreneren sier alltid noe hyggelig til akkurat deg, og det kribler i magen når du skal på trening. Lederen på ungdomsklubben er det søteste du har sett, og eneste grunnen til at du går dit. Mange har opplevd lignende 'håpløse' forelskelser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersforskjell
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersforskjell