Hopp til hovedinnholdet

Er det greit med en aldersforskjell på 3,5 år mellom kjærester?

Jente 13 år
 

Spørsmål

så jeg og kjæresten min har vært sammen i 6 månder nå og vi har en aldersforskjell på 3,5 år. vi er i et distanse forhold og han bor ikke i samme land men veldig nærme, vi har møttes før. er dette greit?

Besvart 08.11.2018 08:32
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Aldersforskjell er ikke så uvanlig i et kjæresteforhold, men det er når denne aldersforskjellen blir stor at det kan bli et problem. Når du er 13 år og er sammen med en på 16 er det en stor aldersforskjell. Dette fordi mange utvikler seg såpass mye i denne tiden, og vokser veldig fort på de tre årene. Om du hadde vært 16 og han 19 ville det føltes mindre. Jo eldre man blir, jo mindre betydelig vil aldersforskjellen være.

Det som er viktig er at man har felles interesser. Er man opptatt av det samme? Interessene forandrer seg med alderen, samtidig som dere har vokst opp med litt ulike ting. Det kan være forskjellige tradisjoner, sanger, kjendiser og lignende. Det er viktig å kunne ha ting til felles for å kunne ha gode samtaler sammen og for å kunne gjøre ting sammen. 

Problemer kan komme når han har lov til ting du ikke er gammel nok til ennå. Som å gå ut på byen for eksempel. Når det kommer til sex vil det også kunne by på problemer. Så lenge du er under 16 år har ikke han lov til å ha sex med deg. Det er bestemt ved lov i Norge. En som har sex med en under 14 år kan straffes med fengsel i 10 år, er du mellom 14 og 16 kan det straffes med 5 år i fengsel.

Du spør om det er greit å være kjærester med denne aldersforskjellen. Det er det så lenge dere to har det fint sammen, og han respekterer at du er yngre og ikke har lov til de samme tingene som han.

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Avstandsforhold

Jente er forelska

Avstandsforhold er vanskelig, og kan være utrolig kjipt. Men hva gjør du hvis du eller kjæresten må reise bort eller flytte? Hvordan kan man få et avstandsforhold til å fungere? Og skal man gidde?

Les mer

Aldersforskjell i kjæresteforhold

Kjærester holder rundt hverandre (colourbox.com)

Er det sånn at kjærlighet ikke kjenner noen alder? Eller er det en utfordring at en kan gå på byen og ikke den andre? Kan det gå bra i et kjæresteforhold med stor alderforskjell, og hva er eventuelt utfordringene?

Skrivet av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersforskjell
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersforskjell