Hopp til hovedinnholdet

Jeg er en 15 år jente som lurer på om mamma kan nekte meg å være kjæreste med en 24 år gammel gutt?

Jente 15 år
 

Spørsmål
Hei, er en jente på 15år, jeg har kjent en fyr som er 24 i over ett halvt år nå. Og vi har snakket om å bli sammen når jeg blir 16, fordi da er jeg over den sexuelle lavalderen. Ikke at vi skal ha sex, men da er det ihvertfall ikke ulovlig at vi er sammen. 1. Kan mamma bestemme 100% at jeg ikke kan se eller snakke med han? Siden det ikke er ulovlig. 2.Har ikke jeg rett til ett eget kjærlighetsliv? Eller rett til at hun skal ihvertfall møte han, gi han en sjanse?
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Utgangspunktet i barneloven er at foreldrene dine har rett og plikt til å ta avgjørelser for deg i personlige forhold frem til du er 18 år. Etter barneloven § 31 har du imidlertid rett til å bli hørt før foreldrenene dine tar avgjørelser på dine vegne, og det skal på grunn av alderen din legges stor vekt på hva du mener. Etter § 33 skal du gis stadig større selvråderett frem til du blir 18 år. Det er likevel foreldrene dine som til syvende og sist bestemmer. De har både rett og plikt til å ta avgjørelser for deg ut fra dine interesser og behov. Dersom foreldrene dine av en eller annen grunn mener at en kjæreste ikke er bra for deg, har de både rett og plikt til å nekte deg å være kjæreste med han.

Likevel er det å ha en kjæreste en veldig fin ting. Det vet foreldrene dine også, så hvis de er skeptiske får du fortelle dem hvor viktig det er for deg. Kanskje de er bekymret for at du skal bruke for mye tid på en kjæreste så det går ut over andre venner og lekser. Da kan dere kanskje komme fram til noen "regler" som både du og de er fornøyde med.


Hilsen juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersforskjell
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersforskjell


Quiz: Hva vet du om verneplikt?

Hva skjer på sesjonsdagen (Sesjon del 2)