Hopp til hovedinnholdet

Hvem bestemmer over meg egentlig?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Jeg er sammen med en i Tyrkia. Og vi har det kjempe bra. Men skal ikke ned igjen før Juli NESTE ÅR! Men pappa er sånn som liker å reise høst/vår å lurte på om jeg ville bli med han til tyrkia til kjæresten min sammen med en venninne... Jeg ble kjempe glad å spurte venninnen min. Men så sier mamma nei, fordi hun er redd for meg. Men pappa vil! Så hvem bestemmer egentlig det? er jo 18 om ett år , så burde jo egentlig få bestemme det selv. Hun er bare redd for at jeg skal ha sex med kjæresten min tilfelle han utnytter meg. Men det vet jeg at han ikke gjør. Er så sur på mamma at jeg ikke har snakket med henne, og vurderer å flytte heltid til pappa siden de er skilt. Bor hos begge av å til til vanlig. Men hun er redd for alt. Når vi skal tilbake i Juli får jeg ikke være alene med han eller noe. Blir sykt kleint å sitte på stranden, å bare snakke med han hvis mamma eller noen i familien er tilstedet. Fyfader, jeg er så sur! Hvem bestemmer over meg egentlig?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

Denne situasjonen er nok ikke lett for noen av dere!

 

Du spør hvem som har rett til å bestemme hva. Barneloven sier at barn skal få større innflytelse i takt med alder og modenhet. Men det er foreldrene dine som fortsatt har ansvar for deg. For at ingen ting farlig skjer deg og for at du har det bra.

 

Jeg tenker at det ikke nødvendigvis må være enten eller her. For meg høres det ut som om det går an for dere å gjøre noen avtaler og bli rimelig enige om hvordan dere skal gjøre dette. Dess mer voksent du klarer å forholde deg til foreldrene dine nå, dess større er kanskje sjansen for at de stoler på deg og at du kan få bestemme mer?

 

Jeg vil anbefale at dere får hjelp til å snakke sammen av en terapeut på familievernkontoret. Nærmeste familievernkontor finner du på bufetat.no. Tilbudet er gratis. På familievernkontoret kan dere bli enige om hvordan eventuelle Tyrkiareiser skal gjennomføres og hvor du skal bo fremover.

 

Uansett bør foreldrene dine snakke sammen og bli enige!


Vennlig hilsen

Relasjonspsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Forelskelse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om forelskelse