Hopp til hovedinnholdet

Kan foreldre nekte meg å være alene med kjæresten min.

Jente 17 år
 

Spørsmål

Har kjæreste i Tyrkia. Mamma og familien verker like eller like det ikke. De synes jeg kan få bedre, men og at jeg kunne hatt en verre. Er 18 om ett år. Men nå i sommer når jeg er 17 1/2, så vil jeg gjerne være litt alene med kjæresten min der nede. Er 6 måneder siden jeg så ham. Kan mamma nekte meg å være alene med han når jeg snart er 18 år? Er ikke det ganske frekt å ta meg med på ferie til kjæresten å ikke la meg være alene med han?? Hun svarer med aldri når prøver å snakke med henne om det, og jeg har prøvd mange ganger. Merker at hun blir sinnsykt irritert og småsur når jeg spør, så har gitt opp. MEn liksom om jeg ikke får være alene med han neste sommer, da vil jeg ikke reise ned der, for det blir bare pining. Vi ble sammen i juni, og skal treffes i juli. Spørsmålet er egentlig bare: 1. Kan mamma bestemme det? Om jeg skal være alene med han? 2. Har ikke jeg rett til å velge selv hvem jeg vil være sammen med og bruke tiden min alene med i den alderen? 3. Hun er egentlig bare redd for at han skal gå over grensen å gjøre noe jeg ikke vil. MEn klarer å passe på meg selv + han er like gammel..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Når du er 18 år, bestemmer du jo helt selv, men frem til det har foresatte noe medbestemmelse.  Det er ikke slik at loven er helt tydelig på detaljer som det du etterspør.  Loven åpner for at det skal utøves skjønn, og det beste vil være om dere kan komme til en enighet.  Når dere kommer ned dit, så kan du jo treffe kjæresten din litt sammen med foresatte i første omgang, slik at de lærer ham å kjenne bedre og blir mer trygg på ham.  -Så går det jo an å ta et lite skritt om gangen; gå en tur sammen uten noen andre, være på stranden sammen uten å være helt innpå de andre o.s.v.  Det er alltid lurt å gjøre foreldre så trygge som mulig for å unngå bråk.  -Og så er det sånn at hvis man tar tiden litt til hjelp og har litt tålmodighet, så kan man komme langt i den retning man ønsker. Så mitt råd er at du slutter å mase om det nå, og så tar det når dere kommer dit ned.  Jo vennligere stilt mamma er når dere kommer dit, jo lettere blir det antagelig for deg, og en ting som kan gjøre mamma mer vennligstilt er nok å ikke mase om dette.

 

Se flere råd om å prate med foreldre i artiklene under.

 

Lykke til!


Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når er du gammel nok?

Tar lappen (colourbox.com)

Du har egne rettigheter fra du er født, for eksempel retten til å ha et navn og statsborgerskap. Her finner du en liste med oversikt over en del viktige aldergrenser for når du er gammel nok - fra 0 til 24 år.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersforskjell
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersforskjell