Hopp til hovedinnholdet

Jeg har lyst til å bli mer sosial

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei jeg har noen spørsmål. jeg har blitt påvist ADD og går på noen sån ADHD medisiner som jeg har fått av BUP. Jeg har sosial angst, jeg driver med idrett og er aktiv der. men jeg har lyst til og bli mer sosial. det er måle mitt. men nå i det siste har det begynt en ny jente på idrettshuset. hun er hyggelig, søt osv. jeg får til og snakke med henne men når det er andre tilstede så bare skyver de meg vekk. for at de vet at jeg blir usikker. foreldrene mine hjelper meg heletiden, men de erter meg med forelskelse og sånt (kun for morro og kommer masse med sånne skikkelig pinligge spm) jenten bor cirka 7 mil unna der jeg bor jeg har ikke sakt noen ting ang denne jenta. helsesøster på skolen min er bestevennine med mamma og det er skikkelig pinlig. legen vår er en veldig god venn av pappa og på helse stasjonen sitter da tante og mormor forsjellige skift så en av de er der hele tiden. jeg er uheldig her. . hva kan jeg gjøre for og få bedre kontakt med jenta når hun bor så langt unna (uten at foreldrene blir involvert)? hordan skal jeg spørre henne på en ikke så pinlig måtte? jeg vil veldig gjerne finne på noe med hennne med hva? og hvordan skal jeg spørre? jeg har ikke så mange venner. jeg har veldig lyst til og komme i kontakt med henne men jeg klarer ikke og snakke for jeg blir bare satt utenfor av de andre guttene/vennene hennes. hun er veldig hyggelig mot meg. fins det noen tips til flørting på sms som ikke er så altfor drøye? også som sagt så går jeg på ADHD medisiner men jeg har jo bare ADD og sosial angst. jeg vet at mamma og pappa og læreren min har vert på mange kurs og møter. men hvorfor får ikke jeg som skal bruke disse samme informasjon? eneste jeg vet er at de varer 8 timer og det er en rar resept? og at jeg må måle blodtrykk osv. også hvorfor er det sån at noen har sosial angst og ADD sliter med konsentrajson?.feks vis det kommer noen bort til meg så blir jeg helt varm og svetter og usikker. de andre guttene i klassen er liksom helt oven på og snakker med alle jentene og tar litt på de, gjør liksom litt fysisk kontakt som å gir de klemmer. jeg vil også bli som dem? bare og gi noen en klem er for meg stort. vis noen gir meg en klem så går alt helt fint helt fint. men vis jeg skal gi en klem så er alt anderledes jeg har bare prøvd noen ganger men hjerte mitt banker jo som f..en og jeg skjelver. noe som er veldig pinlig. jeg har utrolig lyst til og klare dette uten problem? skal jeg spør (kan jeg gi deg en klem?) hvordan kan jeg fikse dette? jeg har lyst til og bli litt som de andre så faktis tørr og gi noen en klem. dette en av mine store mål. har derre noen tips? dette høres sikkert helt på tryne ut men jeg sliter faktisk med og snakke høyt for klassen. jeg blir godt likt med de andre ser at jeg trekker meg tilbake noe jeg synest er veldig dumt.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

For det første høres det bra ut at du nå ønsker å jobbe litt med å bli mer sosial.  -Det ER mulig å bli mer trygg sosialt, og for meg høres det ut som du er på god vei; Du har gode venner, du prater bra med denne jenta og du er bevisst på å jobbe med saken. 

 

Når man skal gjøre noe annerledes, handler det aller først om å BESTEMME seg for det, og så om å ha en god plan og jobbe med å nå målene i den skritt for skritt.  Det å ha noen ting å jobbe med å tørre, som er LITT skumle men ikke altfor skumle, er en god start.  For eksempel kan du bestemme deg for å rekke opp hånda en gang i hver time.  Du vil kunne kjenne litt å at du gruer deg, men vil oppleve at det går greit, og at ubehaget blir gradvis mindre.  Du kan også prate med læreren din om at du ønsker å øve deg og bli tryggere, og si ifra om hva du eventuelt trenger hjelp til, som å bli spurt bare en gang i hver time, å få legge fram ting for en mindre gruppe i starten e.l.

 

Du kan jo også øve deg på å bli værende i samtalen når de andre "presser seg frem" og overtar fokuset.  Tenk da på at det du har å si er like viktig som det noen andre har å si.  -Dette kan du også si til deg selv når du prater med den hyggelige jenta på trening.  For meg høres det ut som hun liker å prate med deg, og da er det bare å fortsette med det.  Du kan jo også holde litt kontakt med henne utenom treningene, med små sms-meldinger eller meldinger på dataen.  -Trenger jo ikke være noe mer enn "Hei, hvordan går det?"  -Du kan jo ellers si litt kort om deg og det du tenker på, driver med eller noe annet du har lyst til å si til henne. Se også tips i artiklene under. 

 

Det med å gi andre en klem, er jo også en øvelse.  Du kan jo se om du finner deg anledninger for å gi en klem når du går fra hun jenta ved en anledning der dere har pratet litt sammen.  Det går an å bare gjøre det når du sier "ha det", eller spørre først om du kan gi henne en klem. 

 

I forhold til din ADHD, så har du RETT på skikkelig informasjon og opplæring.  Det er absolutt ikke slik at det bare er foreldrene dine som skal få det.  Det er DU som har utfordringen og som skal ta medisinene og lære deg og leve bra med det, så selvsagt bør du få skikkelig informasjon.  Jeg vil råde deg til å be om det neste gang du er til kontroll eller oppfølging på BUP eller hos annen lege. Skriv gjerne ned det du lurer på eller be om at de gir deg god informasjon om sykdommen og medisinene.

 

Du kan også lese mer om ADHD her og her.

 

Husk å minne deg selv om at DU er viktig og verdifull og at det du sier og gjør er like bra som det andre sier og gjør.  -Det handler om å bygge opp sin egen selvfølelse, for å bli mer trygg sosialt. 

 

Lykke til!


Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ung.nos flørteskole

Kyss bak en ballong (colourbox.com)

Forelsket? Frustrert? I denne artikkelen gir vi deg gode flørtetips som kanskje kan hjelpe deg med å kapre drømmegutten eller -jenta.

Les mer

Vennskap, både verdifullt og sårbart

Venner spiller gitar i en park sammen (colourbox.com)

Hvordan skal man få en god venn, hva er en god venn og hvordan holde på en god venn? Vennskap er viktig, og noen ganger litt vanskelig.

Les mer

Hva er ADHD?

hodet i hender (colourbox.com)

Daniel sitter ved pulten sin i klasserommet, men han hører ikke etter. Lærerens stemme føles som en grøt av lyd. Han snur seg og roper ut i rommet. Han kjeder seg. Læreren ber ham være stille. Daniel tar opp blyanten og slår den taktfast i pulten. Det bråker. Læreren blir sur. Klassekameratene ler. Daniel er ingen bølle. Han gjør så godt han kan.

Les mer

Flørtetips for små skriftlige meldinger

Jente med mobil (colourbox.com)

Mobilen kan være et fint sted å starte flørtingen. Få gode tips til hvordan du kan flørte med en du liker litt ekstra godt.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Forelskelse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om forelskelse