Hopp til hovedinnholdet

Aldersforskjell, kan vi bli kjærester?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

jeg er en mann på 20 år og jeg er forelska i en 13 åring,vennene mine sier at jeg er en pedofil, men jeg synes det er helt greit å bli sammen med ho

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er en stor aldersforskjell mellom dere. I puberteten utvikler man seg såpass ulikt at en aldersforskjell kan virke både enda mindre og enda større. Når man er ferdig med puberteten og jo eldre man blir, jo mindre betydning vil en aldersforskjell ha.   

 

Siden hun du er forelsket i er under 16 år, kommer også hensynet til seksuell lavalder inn. Har du samleie med henne risikerer du å bli anmeldt og straffet for det, ifølge norske lover.

 

Juridisk sett defineres en handling som pedofil ut i fra den seksuelle lavalder som et land har. En voksne (over 18 år) kan kalles pedofil, når han/hun tiltrekkes av barn i en bestemt aldersgruppe og forfører denne mindreårige personen med det mål å tilfredsstille seg selv. Dette er både straffbart og brudd på menneskerettighetene.

 

Et kjærestepar eller to som har en seksuell aktivitet bør ha ganske lik alder og modenhet i følge vår kultur og vårt regelverk i Norge.

 

Vennene dine reagerer fordi hun er mindreårig. At hun er tre år under den seksuelle lavalder og at du er 20 år gjør et eventuelt forhold problematisk og utsatt. 

 

De voksne (over 18 år) som føler tiltrekning til barn (under 16 år) kan få hjelp av spesialutdannede psykologer. Ett av målene i terapien er å etablere nye og lovlige tenningsmønstre i en jevnbyrdig relasjon.

 

Et spørsmål å tenke over: - kan du bli forelsket i noen på din alder? 

 

Nedenfor kan du lese mer om temaet. Håper dette var til nytte! 

 

Hilsen lærern og sexologen i Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sex og aldersgrenser

sex - illustrasjon

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Denne aldersgrensen er satt for å sikre at voksne ikke skal ha sex med personer under 16 år, og for at barn og ungdom ikke skal debutere seksuelt før de er klare for det psykisk og fysisk.

Les mer

Seksuelle rettigheter

Du har rett på et godt seksualliv

Visste du at menneskerettighetene også gir deg seksuelle rettigheter?

Les mer

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer

Aldersforskjell i kjæresteforhold

Kjærester holder rundt hverandre (colourbox.com)

Er det sånn at kjærlighet ikke kjenner noen alder? Eller er det en utfordring at en kan gå på byen og ikke den andre? Kan det gå bra i et kjæresteforhold med stor alderforskjell, og hva er eventuelt utfordringene?

Skrivet av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersforskjell
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersforskjell