Hopp til hovedinnholdet

Jente 13 år. Forelsker seg bare i eldre menn, trenger hjelp.

Jente 13 år
 

Spørsmål

hei! jeg er en jente på 13, snart 14, år. jeg har et kjempestort problem! jeg forelsker meg bare i eldre gutter. altså nesten det motsatte av pedofil. det er ikke sånn at jeg liker dem bare sexuellt. det er sånn at jeg liksom kunne tenke meg å bo med dem og sånnt. alderen på de mennene jeg har likt er 23-38. mellom mamma og pappa er det 17 år, og tanta mi(søstra til mamma) har en som er 20 år eldre! så kanskje ligger det i familien? men jeg trenger hjelp til å ikke bli forelsket i eldre menn! plis?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13 år

Ingen vet hvorfor vi tiltrekkes av spesielle mennesker eller hvorfor vi forelsker oss.

Noen opplever at de tiltrekkes av spesielle egenskaper ved mennesker, andre kjønn. Du skriver at du tiltrekkes eldre menn.

Har du tenkt på hva som kan ligge bak din forelskelse for eldre menn? Du skriver noe om at du ikke bare liker de seksuelt, men at du også kunne tenkt deg å bo sammen med de. Kan det være at du lengter etter nærhet og kontakt, og at dette kan handle om at du egentlig trenger noen som kan "passe på" deg?

I den perioden av livet hvor du nå skal utvikle deg til å bli voksen, kan mange oppleve en usikkerhet  på hvem de er som seksuelle vesener. Nye følelser og tanker oppdages, og dette kan for mange oppleves som skummelt. Da kan det være trygt å knytte seg til noen som har mere livserfaring og som kan "beskytte" mot det som kjennes vanskelig.

Mange ganger kan det være nyttig å utforske hva det er som ligger bak forelskelsen, og det vi tenner på. Kan det være din tiltrekning av eldre menn, egentlig handler om et savn av noe annet?

Enkelte kan søke trygghet i å bli ivaretatt av noen eldre som har livserfaring og som kan være en trygg havn i en vanskelig periode. Andre kan søke eldre menn fordi de da kan få lov til å fortsette å være "liten". Da kan denne usikkerheten bli kamuflert av kjærlighet og forelskelse.

Siden du ønsker hjelp til å finne ut av dette som oppleves problematisk, tenker jeg det kan være lurt av deg å snakke med noen som kan hjelpe deg å rydde i følelsene dine. Vil anbefale deg å kontakte en helsesøster eller psykolog på skolen der du går. Der kan du få hjelp til å utforske det som kjennes vanskelig.

Det er jo sånn at sålenge du er under 16 år, så vil du ikke kunne ha et seksuelt forhold til den du forelsker deg i. Jeg tenker at ved å undersøke hva som ligger bak din forelskelse, kan utvikle en tiltrekning mot de som er jevn med deg i utvikling og alder. Kanskje kan du da finne ut om du kan "fylle på" det du trenger fra andre steder? Kanskje hjelper det å bare snakke med noen, og få delt det som oppleves usikkert og utfordrende?

Det er tungt å bære på hemmeligheter. Derfor tror jeg det vil være til hjelp å "forstå" hvorfor du føler som du gjør.

Ønsker deg masse lykke til!

Hilsen Ingun 

Helsesøster
Helsestasjon for Lesbisk, Homofil, Bifil og Trans ungdom,

13-30 år.
lhbt@bga.oslo.kommune.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersforskjell
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersforskjell