Hopp til hovedinnholdet

Jeg er 16 år og har hatt sex med en gutt som er 17 år. Er det lov?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei jeg er 16 år og har hatt sex med en gutt som er 17 år. Vi har vært sammen i snart ett år . Vi har hatt sex flere ganger. Jeg lurer på om det er lovlig når jeg bare er 16. Han er veldig kjekk men han tenker mye på seg selv og bryr seg nesten ikke om meg. Noen ganger tror jeg bare han er sammen med meg for og ha sex. Trenger råd. FORT!!! Hjelp meg.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 16 år

Takk for at du skriver til oss i ung.no

Du forteller at du er 16 år og har en kjæreste som er 17 år. Dere har vært sammen i et år og hatt sex flere ganger. Du lurer på om det er lovlig?

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Ettersom du har fylt 16 år har du lov til å bestemme om du vil ha sex med kjæresten din. Det som er viktig er at dette føles riktig og er frivillig fra begges side.

Du skriver også at han er veldig kjekk men tenker mye på seg selv og bryr seg nesten ikke om deg. Du lurer noen ganger på om han er sammen med deg for å ha sex. Jeg synes ikke det er greit hvis han oppfører seg på denne måten. Et kjæresteforhold skal være bra for begge og det skal oppleves positivt og gi deg gode opplevelser. Respekt bør stå høyt i et hvert forhold. Du skal forvente å bli tatt på alvor og bli sett. Du bør forvente at kjæresten din behandler deg bra, og at du selv klarer å behandle kjæresten din bra. En kjæreste skal løfte deg opp og få deg til å føle deg bra, ikke motsatt.

Det høres ikke ut som om at det er slik du opplever ditt kjæresteforhold. Jeg råder deg til å fortelle han hvordan du har det. Kanskje han forstår at han ikke behandler deg riktig? Hvis han ikke gjør det er han kanskje ikke den kjæresten du skal fortsette å ha?

Minner deg til slutt på på at siden du har sex, er det også viktig å tenke prevensjon. Det kan du få råd og veiledning til hos helsesøster eller på Helsestasjon for ungdom

Håper dette var svar på spørsmålet ditt - lykke til.

Jeg legger ved noen artikler om kjæresteforhold som du kan lese.

Med vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva kan man forvente av seg selv og kjæresten i et forhold?

Kjærester (colourbox.com)

Kjærlighet er fylt med forventninger og håp. Men hvordan vet man om man forventer for mye? Hva bør man forvente av en kjæreste, og hva kan man forvente av seg selv?


Skrevet av ungdomsredaksjonen

Les mer

Å ha kjæreste

par (colourbox.com)

Det er godt å ha en kjæreste! En som er din, og ingen andres. Men hva er det som er så bra med kjærester? Hva synes du? Del dine erfaringer i kommentarfeltet!

Av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex