Hopp til hovedinnholdet

Hun og kjæresten er 13 år og har vært sammen lenge, nå er de klare for å ha sex.

Jente 13 år
 

Spørsmål

hei! jeg er en jente på 13 år. har en kjæreste som jeg har vært med i 8 mnd. vi har holdt på over 2 år. jeg elsker han og han elsker meg, han er 13 også. vi er begge veldig modne og gjør ting sikkert ikke andre gjør. han føler seg veldig klar for sex og det gjør jeg igså. han sier han ikke presser meg og vil ikke før jeg r klar osv. men jeg føler meg klar og vil ha det har tenkt på dette i flere mnd nå. vi har kondomer. en annen ting jeg sliter med er barbering. jeh barberer der nede fordi jeg føler meg bedre da men natt til dagen etter vokser det ut igjen og blir hardt,vondt og stivt. barberer også magen fordi jeg har så mye hårvekst der:( det blir mørkere og ekkelt. hva gjør jeg? jeg blir også ekstremt våt når jeg er med han. sånn at underbuksa mi blir helt igjennom våt. det er flaut så skifter ofte underbukse hva skal jeg gjøre?? orker ikke ha det sånn. takk på forhånd.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente (13)

Takk for at du skriver til ung.no. Jeg har delt inn svaret mitt i tre overskrifter for at det skal bli lettere for deg å lese.

Om sex for første gang:
De fleste venter en stund lenger enn til de 13 år med å ha sex. Gjennomsnittsalderen for seksuell debut er faktisk ca 16 år for jenter og ca 17 år for gutter. Det betyr at mange også venter med å ha sex til de er eldre enn 16/17 år.
Men det er først og fremst DU som bestemmer når du er klar for å ha sex.

Det er viktig at du tenker deg godt om før du velger å ha sex med noen når du er så ung. Det må være ditt valg og ikke noe du føler deg presset til.

Man må også kjenne og være trygg på kroppen sin. Onani eller fingring er en fin måte å utforske og nyte sin egen kropp på. Det er vanlig at både gutter og jenter onanerer og det er sunt. Sex skal også være godt for begge parter. Du kan bruke litt tid på egen hånd til å finne ut av hva du liker, hva som gjør deg kåt. Begynne å onanere, ta på deg selv og bli kjent med din egen seksualitet. Lek med seksuelle fantasier, i hode er alt lov. 

Det er viktig å tenke gjennom hva man vil og ikke vil gjøre. Man burde vite om sine egne grenser og føle seg trygg. Føler du deg trygg på deg selv? Føler du deg helt klar? Det er viktig å ikke la seg presse til noe man ikke vil. Man kan si nei når man ikke vil. Det er du som bestemmer over din egen kropp.

I de fleste forhold starter man som regel med å holde hender, klemme og kysse. Etter hvert tar og føler man på hverandres kropper, først utenpå klærne, deretter innenfor. Når man kjenner seg klar for det kan man ta på hverandres intime soner. Før man kommer så langt kan det ha gått lang tid. Det er viktig å være tålmodig. Man bør ikke skynde seg for å ha sex. Bruk god tid og vær helt sikker på at dere er klare. 

Det er veldig viktig at den du skal ha sex sammen med har lyst og er klar for det. Sex skal være positivt for dere begge. Hvis en eller begge ikke er klare for det, eller føler seg presset, kan det være en vond opplevelse.

Til slutt en viktig huskeregel: Man er aldri moden nok til å ha sex, om man ikke er moden nok til å bruke prevensjon! Å bli gravid når man er 13, er svært alvorlig, og man kan bli gravid hver eneste gang man har sex uten prevensjon. Også den aller første gangen man har sex.

Om å bli våt og kåt:
Når du er sammen med kjæresten din blir du kåt. Når man er kåt skjer det mye i kroppen:

* blod strømmer til kjønnsorganet, det svulmer opp og blir rødere.
* du kan kjenne en pirrende og varm følelse i underlivet
* klitoris blir erigert, på liknende måte som hos guttene
* skjeden utvider seg og blir fuktig og våt - derfor opplever du at trusa også blir våt. Dette er helt normalt. Det kan oppleves litt flaut, men husk på at  det er en naturlig reaksjon på at du liker kjæresten din og blir kåt/opphisset av han. Grunnen til at jenter blir våte i skjeden er for at penisen lettere skal kunne gli inn og ut. 

Litt om barbering:
Når man barberer hårene i underlivet, vokser de fort ut igjen og er da litt stive og harde. Noen ganger kan de vokse litt skrått ut, eller innover, og da kan det bli en øm, liten, rød kul. Det er ikke farlig, men kan være litt ubehagelig. 

Det er ikke nødvendig å barbere bort hårene, men mange velger å gjøre det. Du kan lese mer om hår og hårfjerning ved å trykke på linken.

Tenk gjennom hva DU ønsker, både når det gjelder sex og barbering. Det er din kropp:) Lykke til!

Hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sex første gang - Seksuell debut

Par i senga

Når er jeg klar for å ha sex første gang? Det er et spørsmål mange stiller seg.

Les mer

Fjerne hår eller ikke? Tips og råd

Barberhøvel (colourbox.com)

Er det vanlig å fjerne hår i underlivet? Hva liker partneren best? Skal både gutter og jenter fjerne kroppshår, og skal det være alt eller bare noe?

Les mer

Prevensjonsvelger: finn rett prevensjon

Finn rett prevensjon på ung.no (colourbox.com)

Det er mange prevensjonsmetoder å velge mellom for deg som er jente, men hva vil være mest riktig for deg? Ung.no har laget en prevensjonsvelger som kan gjøre det lettere for deg å velge.

Les mer

Sexskole

kropp (colourbox.com)

Sex er mer enn samleie. Fingring, onanering, beføling og suging er også sex. For å få best nytelse, er det viktig at du er kjent med kroppen og seksualiteten din. Hvor godt kjenner du deg selv?

Les mer

Kåthet, onanering og orgasme

Gutt med buksene nede (colourbox.com)

I puberteten øker mengden hormoner som gir seksuell lyst - kåthet. Lurer du på noe om kåthet, onanering eller orgasme? Kanskje finner du svaret i denne artikkelen.

Les mer

Ulik kåthet – forskjell i seksuell lyst

Par har problemer i senga (colourbox.com)

Hvor mye lyst man har på sex, kan være ulikt. Hvis en av partene i et forhold ønsker å ha mye seksualitet, mens den andre ikke har så stor seksuell lyst, kan det bli problemer i parforholdet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spørsmål og svar
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spørsmål og svar