Hopp til hovedinnholdet

Er det for sent for meg å lære meg å ri?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! Er en jente på 18 år som elsker dyr (selv med en del allergier). Det siste året har jeg hatt en interesse for hest, og jeg har fått prøvd å ri hesten til ene venninna mi, før den tid hadde jeg ridd én gang. Hun sa at jeg var ganske så flink til å nesten aldri ha ridd før. Men er det dumt om jeg vil lære meg å ri nå, og få egen hest, da er jeg såpass gammel? De jeg kjenner som rir har ridd siden de var små. Jeg tenker også på studier, selv om jeg har planer om å enda være hjemme i 2-3 år etter videregående. Rideskolene her er ganske dårlige, og det frister ikke sånn ekstremt å ri sammen med fullt av 10-åringer og yngre. Er det noe jeg kan gjøre? Og finnes det en måte jeg kan få foreldrene mine til å si ja? De er veldig i mot at jeg skal være rundt dyr pga allergier, men moren til venninna mi var verre enn meg da det kom til hest, og nå reagerer hun nesten ikke etter å ha vært så mye i stallen. Jeg kan få med jobb som ekstrahjelp i helgene (selv om sjansen for å få jobb her jeg bor er veldig veldig minimal..) for å kunne hjelpe med betaling. Men hva skal jeg liksom si? De hater at jeg snakker om dyr, men jeg kan simpelthen ikke leve et liv uten dyr, da er ikke livet verdt mening mer. (Jeg lider av alvorlig depresjon, sosial angst, samt selvskading, og i følge venner; spiseforstyrrelse, har ikke vært med lege om dette da jeg ikke vil at foreldrene mine skal vite det, fordi da blir de sur fordi jeg ikke er "normal", jeg mener at dyr vil gjøre meg glad og føle meg bedre)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for ar du skriver til oss!


Det er aldri for sent å lære seg å ri. Mange rideskoler har egne lurs for voksne og mulighet for å ta privat timer alene. Det er mange som opplever god hjelp i forhold til vanskelige følelser ved å omgås dyr. Hester brukes også i terapi i forhold til ulike utfordringer. Selv om det å omgås dyr gir god effekt på psyken er det ikke sikkert det er nok. Når en er over 18 har ikke foreldre krav på å vite noe om at du går i behandling for noe som helst.

Det er viktig at du ser an det med allergien din. Hester er dessverre ganske allergi framkallende dyr. Du bør kanskje snakke med fastlegen din om eventuelle medisiner mot allergi. Du bør også snakke med fastlegen om hvor viktig det å holde på med hester er for deg. Både for å få medisiner, få hjelp til å overtale foreldrene dine og kanskje, kanskje mulighet for å få terapiridning.

Håper dette kan hjelpe deg.

Vennlig hilsen

Familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Fritid
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om fritid