Hopp til hovedinnholdet

Må jeg gjøre lekser? 

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Åsen er det der med lekser er det sånn at vi kan nekte eller må vi jeg har nesten aldri gjort lekser men jeg bare lurer er det lov å nekte uten å få straff hjemme eller på skolen

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Og takk for spørsmålet ditt!

Det korte svaret er at skolen kan straffe deg dersom du ikke gjør leksene dine. Det vanligste er at du først får en advarsel og mulighet til å gjøre leksene til en annen dag, siden kan du få anmerkninger. Om man fremdeles ikke gjør leksene sine kan man risikere å få nedsatt ordenskarakter. 

Det står riktignok ingenting i lovverket om lekser; faktisk er ikke lekser nevnt med et eneste ord. Grunnen til dette er at hver skole kan organisere opplæringen slik de ønsker. De aller fleste skoler velger å bruke lekser, selv om det er en diskusjon om læringsutbyttet og effekten av disse. Når en skole har bestemt seg for å bruke lekser som en del av opplæringen har elevene plikt til å være aktivt med i opplæringa, altså må elevene gjøre lekser. Om ikke kan de straffes, og da i henhold til skolereglementet.

Mitt tips til deg er at om du aldri har gjort lekser bør du vurdere å begynne med dette. Du kan som sagt få nedsatt ordenskarakter, men enda mer viktig er det at du kan gå glipp av mye kunnskap og læring. 

Hvordan hjemmet velger å reagere på at du ikke gjør leksene dine er en privatsak for familien, men på generelt grunnlag tror jeg det er en bra ting om hjemmet følger opp og oppmuntrer til å å gjøre lekser.

Med vennlig hilsen,

Anders Gram Giskemo

Elev- og lærlingombud i Oslo kommune

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Fritid
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om fritid