Hopp til hovedinnholdet

Tvunget gil å gå på kulturskole, men ønsker ikke det.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Mine foreldre har tvingt meg til å gå på kulturskole så lenge jeg kan huske, og jeg har ikke det spor lyst til dette. Jeg fyller snart 17 år, og har heller ikke tid til noe annet enn skole, selv om mor og far mener det er best for meg på en eller annen måte. Har de rett til å tvinge meg på fritidsaktiviteter slev om jeg ikke vil?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar

Hei!

Du har tatt kontakt med Ung.no hvor du spør om foreldrene dine kan tvinge deg til å gå på fritidsaktiviteter til tross for at du ikke selv ønsker.

Når du er 17 år skal du få bestemme selv hvilken skole du ønsker å gå på. Hva du ønsker å studere er helt opp til deg og ingen kan tvinge deg til å gå på en skole du ikke selv har lyst til å studere ved.

Fritidsaktiviteter er også en frivillig greie. Hva du ønsker å bruke fritiden din på aktivtiter som ikke er helseskadelig for deg eller andre, så skal du kunne få velge egne fritidsaktiviteter. Det er bare 1 år igjen før du blir 18 år og myndig og det tenker jeg også spiller en viktig rolle.

Men samtidig tenker jeg det er ofte kan være bra at foreldre står bak og prøver å motivere barna sine til å holde på med en eller annen fritidsaktivitet. I dag ser vi at veldig mange ungdommer er inaktive, at de ikke knapt orker å bevege seg og at de fort legger på seg. Da tenker jeg at foreldrene har et stort ansvar for å få disse barna ut i aktivitet slik at de ikke bare blir sittende foran tv-skjermen eller dataen sin.

Med hilsen

Hilsen Alarmtelefonen for barn og unge i samarbeid med ung.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Fritid
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om fritid