Hopp til hovedinnholdet

Jeg har lyst på kjæledyr, men tåler ikke pelsdyr.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har utrolig lyst på en katt eller hund, men det kan jeg ikke... Jeg er allergisk mot pelsdyr. Det syntes jeg er veldig dumt, fordi at jeg er det man kaller en dyreelsker. Jeg har foreslått en skilpadde for pappa og mamma, men jeg får ikke lov! De synest de er så ekle, og de sier det ikke er lov å ha skilpadder som kjæledyr i Norge. Men jeg leste at det er lov om man har den god grunn som allergi mot pelsdyr, man må sende inn forespørsel om innportering og opphold hos Mattilsynet. Stemmer det? Mamma sa jeg kunne få en akvarie-fisk, men de er så kjedelige. Alt de gjør er å svømme og spise, og så dør det etter en kortvarig stund. Har du noen forslag til hvordan jeg kan overtale de om et kjæledyr? Pappa og mamma hadde selv masse dyr da de var små, men de lar ikke meg få en oppvekst sammen med dyr. Selv om de ser hvor glad jeg er i dyr, spesielt skilpadder. Som trøst tar de med meg og lillesøster til dyreparken i sommer, men hva hjelper det? Jeg får vell ta imot den fisken da.....

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det stemmer at man må søke Mattilsynet om å få importere skilpadder og at pelsdyrallegi kan gi tillatelse. Du kan lese mer om det på allergiforbundet sine sider.

Skilpadder krever spesiell oppfølging, og man må ha tenkt seg nøye gjennom før man skaffer seg en. Derfor er det i alle fall lurt at foreldrene dine også vil det. Du kan lese hva som er lurt å tenke igjennom på denne siden om skilpadder. Mattilsynet har også gitt ut en veileder.

Dersom du fremdeles har lyst til å skaffe en skilpadde etter du har lest gjennom dette, synes jeg du skal sette deg ned med foreldrene dine og snakke om det. Ta gjerne med sidene jeg har vist til, og gå gjennom dette med de sammen. Ha argumentene klare!

Det kan også hende du må slå deg til ro med at du ikke kan få det kjæledyret du ønsker deg. Sånn er det jo noen ganger. Og akvariefisk trenger ikke være verken kjedelige eller kortvarige! (-: 

Lykke til!

Hilsen ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Fritid
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om fritid