Hopp til hovedinnholdet

Jeg får nesten ikke være med de beste vennene mine.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente på 15 år. Moren og faren min bor sammen, men jeg krangler med dem nesten hver dag. Faren min nekter meg å overnatte hos to av venninnene mine, og også gutter. De to venninnene mine er to av de tre beste vennene jeg har, men alikevell nekter foreldrene mine meg å overnatte der, og nesten bare være der. Jeg synes det er veldig trist at jeg nesten ikke får vært med de beste vennene jeg har. Jeg er mye deprimert, og har drevet med selvskading i mange år. Vennene mine er egentlig det eneste jeg har i livet. Jeg hater skole, jeg er så lei av skole at jeg har skulket den ofte og har aldri lyst til å dra dit. Jeg er lei av å være hjemme så ofte, der jeg bare krangler ned foreldrene mine og sitter på rommet hele tiden. En gang fant mamma og pappa ut at jeg drev å kuttet meg selv, og de kontaktet helsesøster på skolen min. Jeg pratet med hun et par ganger, men jeg klarte ikke å være åpen med henne, og synes ikke det hjalp meg noe. Helsesøster kontaktet fastlegen min, og jeg

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente, 15 år.

Jeg kan forstå at du synes det er trist at du ikke får være med de beste vennene dine. I tillegg krangler du mye med mamma og pappa. Det er utfordrende, ofte slitsomt, og vondt å være i en slik situasjon.


En del foreldre blir usikre når de får ungdom i huset, og kan av den grunn sette en del grenser for hva ungdommen i huset får lov til. Andre foreldre setter strenge grenser for overnatting, og andre ting fordi de mener at de vennene ungdommen har ikke er " bra" å være sammen med. Det er veldig mange foreldre som ikke tillater at jenter og gutter overnatter hos hverandre.

Du skriver at du kuttet deg, og at foreldrene dine da kontaktet helsesøster. Ut fra det du skriver forstår jeg at det ikke fungerte så godt. Det er vanlig at fastlegen kobles inn når noen selvskader seg, men hvis helsesøster ikke hadde snakket med deg om dette så var jo ikke det bra.

Du skriver at du er deprimert, at du selvskader deg, du er lei skolen, du skulker og dette er en kjempevanskelig situasjon å være i. Det er viktig å få riktig hjelp når man selvskader seg og har det vanskelig, og da henviser man ofte til fastlegen, som er den som skriver henvisning til BUP, Barne og ungdomspsykiatrien. Det høres veldig alvorlig ut, men det er det ikke. De som jobber på BUP er veldig flinke til å snakke med ungdom som strever, og de som jobber med ungdom i kommunene er opptatt av at ungdom skal få riktig hjelp raskt.

Det høres ut for meg som at du er i en vanskelig situasjon, og familien din er i en litt ond sirkel i forhold til kommunikasjon.

Jeg tenker derfor at du og foreldrene dine må snakke sammen om den situasjonen du beskriver som vanskelig. 

Det som ofte kan være en god ide er å gå et sted å snakke sammen med fagpersoner tilstede. Det kan være hos helsesøster, eller det kan være et Familiekontor( se artikkel under). Noen kommuner har også andre lavterskeltilbud som kan hjepe familier. Du kan prøve å se på kommunens hjemmesider, eller kontakte helsestasjonen for ungdom for å høre hvilke tilbud som finnes.

Det har ofte god effekt at familien snakker med noen.

Kan hende det vil gjøre at mammaen og pappaen din kan se og forstå hvor viktig vennene dine er for deg. Kanskje det at du får være mer med venner kan være til hjelp i forhold til din depresjon, selvskading og skulking?

Lykke til! 

 

 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Krangling, strenge grenser og bråk hjemme?

Sinna gutt (colourbox.com)

Kan du sove over hos kjæresten? Hvor lenge kan du være oppe? Her finner du spørsmål og svar på vanlige konflikter du kan møte på når du bor hjemme.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Fritid
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om fritid