Hopp til hovedinnholdet

rettigheter i fosterhjem

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er jente på 17 år som bor i fosterhjem. Og jeg lurer på, kan fosterforeldrene mine nekte meg i og være med vennene mine? (Tiltross for at de ikke gir meg dårlig innflytelse) Jeg har også en kjæreste som bor et lite stykke unna (20min med bil) kan de nekte meg og dra til han hvis jeg skaffer skyss selv? Grunnen til jeg skriver "skyss selv" er Fordi de bruker avstanden som en unnskyldning for at jeg ikke får dra til han.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for at du skriver til oss

Du skriver at du bor i fosterhjem og lurer på om fosterforeldrene dine kan nekte deg å være sammen med vennene dine og kjæresten din.

Når du er i fosterhjem har fosterforeldrene dine ansvaret for deg og skal ta avgjørelser som gjelder deg i det daglige. Det betyr blant annet at fosterforeldrene dine har det avgjørende ordet når det f eks gjelder avtaler mellom dere om hvor lenge du kan være ute om kvelden og hva slags aktiviteter du kan være med på.

Fosterforeldrene dine skal også hjelpe deg slik at du får drive med fritidsaktiviteter som du liker, og slik at du får være sammen med venner du trives med. Etterhvert som du blir eldre bestemmer du mer og mer selv.

Siden det er fosterforeldren sine som har ansvaret for deg og skal oppdra deg, må de se til at du har det bra. Jeg foreslår at du snakker mer med fosterforeldrene dine om hvorfor de ikke synes du skal være sammen med vennen dine og kjæresten din. Det kan jo hende det er fordi de mener det er best for deg. Dersom dere ikke blir helt enige kan dere kanskje finne en løsning som begge parter kan leve med.

Jeg legger ved link til en brosjyre om rettigheter for barn som bor i fosterhjem og en artikkel om barn i fosterhjem, slik at du kan lese mer.

www.bufdir.no/Global/Fosterhjem/Brosjyrer/Fosterhjemsbrosjyre_13_18aar_Bokmaal.pdf

Lykke til!

Hilsen rådgiveren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fosterhjem

Jente med bamse (colourbox.com)

Det er omtrent 8000 barn og unge som bor i fosterhjem i Norge, og omtrent halvparten er mellom 13 og 18 år. Det er mange grunner til at barn bor i fosterhjem, men felles er det at deres egne foreldre ikke kan ta seg av dem i en kortere eller lengre periode.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Fritid
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om fritid