Hopp til hovedinnholdet

Hvordan skal jeg takle reaksjoner på at jeg bytter navn?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei:)Jeg vet ikke hvilket emne jeg bør ta, men spm. handler om mitt navn som jeg har tenkt å bytte.Dette valget er jeg veldig sikker på, men jeg er nervøs for reaksjonene.D dreier seg om fornavnet mitt (har ikke mellomnavn).Navnet jeg har nå irriterer meg i mange situasjoner, f.eks når jeg skal hilse på en ny person, når jeg skal skrive navnet mitt på noe og når noen bruker det mens de sier noe fint til meg (føler det ødelegger situasjonen).Skjønner jo at d er jeg som har blitt litt opphengt, d er på langt nær et grusomt navn, jeg bare synes ikke d passer meg i det hele tatt.Gamle venner må selvfølgelig få lov å bruke d gamle :( Men jeg skal i hvertfall starte på ny skole til høsten med mange nye folk. Vil det gamle navnet være registrert til opprop o.l. hvis jeg bytter nå? Hva skal jeg si til familien, selv om jeg får lov(jeg er oppkalt etter mormor)?Vil folk synes jeg er veldig barnslig?Hvordan går det når jeg blir kalt to forskjellige navn? Skal jeg si det til bekjente? Tusen takk!!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

For å bytte navn nå du enten være over 18, eller at dine foreldre bytter for deg. De aller fleste synes det er rart at mennesker velger å bytte navn. De som er nærmest deg er kanskje de som synes det er vanskeligst.

De fleste foreldre gir barna sine navn de synes er fine. Det å ha kjent et menneske hele livet ved ett navn kan være vanskelig å legge til side.

De nye du blir kjent med vil ikke nødvendigvis tenke så mye over om du har byttet navn eller ikke. Du er ikke alene om å ønske å bytte navn for å få en ny start.

For å bytte navn må man søke om å få gjøre det. Det nye navnet vil ikke være offisielt før du har fått bekreftelse. Om du får navneskifte er det sannsynligvis ingen automatikk i at skolen får beskjed. Det vil derfor være lurt å gi skolen beskjed selv når du har fått bekreftelse på navneskifte.

Lykke til!

Vennlig hilsen

Familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Fritid
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om fritid