Hopp til hovedinnholdet

Hvordan bli sanger/rapper?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er ei jente på 16 år som er veldig interessert i musikk, da snakker jeg spesielt rap og også synging, men føler jeg kan lykkes bedre i rapping. Jeg har glemt hvordan jeg synger fra magen så sliter mye med det. Det beste had vært å dra til en sang lærer men jeg har da ikke råd til dette, jeg vil gjerne bli oppdaget men føler det nesten er umulig... Jeg er veldig sjenert og tilbaketrukken, men dette er min drøm. Så har dere tips til hvordan jeg kan bli oppdaget og virkelig komme meg en vei, har jeg i det hele tatt sjangs innen denne bransjen? Jeg vil sammenligne meg selv med Nicki Minaj, altså jeg ligger på hennes nivå, så hvordan kan jeg bli oppdaget uten noe instrument, noen som hjelper til, ingen sanglærer uten band eller noe, bare meg selv og stemmen min. helt på egen hånd? Føler det blir veldig vanskelig men ingenting er umulig så trenger likevel tips på veien... Takk på forhånd:)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei,

så gøy at du er interessert i musikk!

Det er veldig, veldig mange musikere som er sjenerte og tilbaketrukne, men som likevel synes det er spennende og gøy å fremføre musikk. Det kan selvsagt være litt skummelt i starten også, men man blir mer scenevant jo mer man gjør det.

Mitt beste tips for deg er at du begynner å skrive tekster og at du finner noen å samarbeide med. 

Hvis du skriver noen raptekster eller sanger, kan du for eksempel øve dem inn med et band. Etter hvert kan dere også spille konsert. Det er god øvelse for folk som vil fremføre musikk.

Mange starter også først med å covre låter, altså spille andres musikeres låter. Det gir også god trening for samspillet til bandet.

Du kan altså vurdere å spørre folk du vet spiller et instrument om de er med på å lage band. Det gjør ingenting at du ikke kjenner dem fra før. Veldig mange vil spille i band, og det er uansett veldig hyggelig å bli spurt.

Eventuelt kan du også søke rundt på NRK P3 Urørt, SoundCloud eller lignende. Finn folk som lager kule beats, og spør om du kan låne dem eller om de er interessert i å samarbeide med deg. Kanskje de kan sende deg filer, så kan du spille inn vokal oppå dem. Deretter kan du legge dem ut og prøve å spre dem.

De aller fleste kjente musikere har skrevet veldig, veldig mange tekster eller låter. Og for hver gode sang de skriver, har de sannsynligvis lagd ti dårlige. Du må altså ikke være redd for å prøve og feile. Å lage musikk er akkurat som å drive med sport eller lære et fag. Jo mer du øver, desto flinkere blir du. Med andre ord, jobb hardt, og ikke vær redd for å vis deg frem på nettet eller på en scene.

Under svaret legger jeg også to artikler som kan være interessante.

Håper vi var til hjelp!

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lager du musikk?

Bandøving (foto: ung.no)

Har du lyst til å dele musikken din med andre, og kanskje komme i kontakt med folk som kan hjelpe deg videre i karrieren? Her er et par tips om hvordan du kan legge ut musikken din.

Les mer

Hvordan skrive sanger

Gitarist (ung.no)

Det finnes dessverre ikke én oppskrift på hvordan man skriver sanger, og det er like mange innfallsvinkler som det finnes låtskrivere. Det gjelder å finne ut hva som passer deg!

Les mer


Tilbake til spørsmål og svar om Kultur
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kultur