Hopp til hovedinnholdet

Det sårer meg at et av landene jeg kommer fra snakkes om på en dårlig måte

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei.. Jeg vet ikke hvordan jeg skal starte, dette er et veldig sårt tema for meg som jeg aldri har snakket med noen helt spesifikt om. Jeg er født og oppvokst i Norge, men moren min ble født i Iran og er oppvokst der. Da hun ble 18 flyttet hun hit. Pappa flyttet hit da han var et lite barn, så han har egentlig alltid «vært» her.. Jeg er veldig flau over å være iraner eller perser. Føler at alle tenker på det som et land helt likt som irak og Pakistan osv, men det er ikke sånn! Det er helt annerledes! Har vært der mange ganger før og det er ikke noe farlig. Jeg er 13 og kan gå rundt med bukse og t-sjorte uten slør. Det går HELT fint. Og det er ikke så strengt, det er nydelig i Iran. Maten er deilig osv.. men mange vet ikke dette. Hver gang noen spør om hvor jeg kommer fra sier jeg at mamma er halvt persisk og halvt russisk (bestefar er russisk) for tanken på ordet «IRANSK» dreper meg innvendig.. hvis vi har historie blir jeg så ødelagt inni meg hvis ordet Iran kommer opp.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og tusen takk for at du skriver til ung.no.
 
Det er veldig bra at du endelig tør å snakke med noen om dette, slik at du kan få støtten du fortjener. Tusen takk for at du deler!
 
Hvem vi er, hvor vi kommer fra, og hvordan vår identitet snakkes om av andre er veldig personlige og sårbåre ting. Det gjør vondt når man opplever diskriminering eller at andre ikke har kunnskap om hvordan ting egentlig er i land vi har tilhørighet til.
 
Du er perfekt akkurat som du er. Du bestemmer til en hver tid hvem du føler deg som, og det er både normalt og greit at du kanskje er mer opptatt av ulike deler av din bakgrunn til ulike tider i livet ditt. Det å ha bakgrunn fra flere land kan være komplisert, men det kan også være din store fordel, fordi det gjør at du kan mer om verden om mange på din alder. Samtidig kan det føles vanskelig og ensomt å vite at for eksempel Iran er mye mer enn det som snakkes om i historietimen kanskje. Det er også vanskelig å skamme seg over en del av sin historie, og fordi alt dette er store ting som påvirker deg nå er det så bra at du tør å dele endelig.
 
Kanskje det går an å tenke at Irans historie er mye lenger enn de siste 30 årene, og at det som har skjedd i landet i nyere tid ikke fjerner den fantastiske kulturarven som kommer fra og lever i Iran? Som du sier er det fint å være der, og det er et vakkert land med fantastisk litteratur blant annet. Selv om andre kanskje ikke helt vet alt om Iran og blander med andre land i området så vet DU hva som er riktig og galt! Du kan bære hodet ditt høyt, og hvis andre sier noe om Iran som er feil så kan du fortelle hvordan det egentlig er om du vil.
 
Dessuten, du er jo norsk på din måte, akkurat som alle som bor i Norge er norske på sin måte. Det er naturlig å være bekymret for hva andre tenker og om andre dømmer, men det som er viktig er hva du selv og dine nærmeste venner tenker. Har du snakket med vennene dine om hva du føler om dette? Kanskje det er flere av vennene dine som bekymrer seg for lignende ting? Dere kan støtte hverandre! Det er ofte sånn at vi selv tenker mye mer på det som bekymrer oss, og ofte tror at andre også tenker på akkurat samme måte som oss. Kanskje går andre du kjenner rundt og tror at de blir dømt på samme måte som du er redd for, uten at andre egentlig tenker så mye på det? Du er flott akkurat som du er, prøv å tenke masse på det, og på alt som er bra med akkurat din bakgrunn, med alle landene, inkludert Russland og Norge.
 
 
Jeg forslår at at snakker med helsesøster eller minoritetsrådgiver om alt dette, slik at du kan få tips og støtte. Jeg heier på deg!
Vennlig hilsen minoritetsrådgiveren (IMDI) i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Lever du mellom to kulturer?

To jenter (colourbox.com)

Mange ungdommer opplever det som vanskelig å forholde seg til foreldrenes forventninger. De vil ikke skuffe dem de er glad i, men ønsker samtidig å ta egne valg i livet. Kjenner du deg igjen?

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kultur
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kultur