Hopp til hovedinnholdet

Jeg tror venninnen min ikke vil være muslim.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Venninna mi er sikkelig muslim, og jeg føler hun liksom har blitt tvunget til å faste. Hun bruker ikke hijab, men hun får ikke lov til ha svømming på skolen. Jeg føler at noen ganger blir hun litt sånn misunnelig når hun ser andre gå i shorts eller når klassen har svømming. Hun er ganske sta og vil ikke si det, men når jeg prøver å hinte til det og spørre om hun vil dra å bade. Så sier hun alltid at hun ikke vil. Men jeg vet at hun blir tvunget til å være muslim. Hvordan skal jeg snakke med hun om det uten at hun blir sur på meg??

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for at du skriver til ung.no.
 
Så flott at du er så god venn for din venninne! Jeg forstår veldig godt at du vil hjelpe venninnen din, og at du synes det er litt vanskelig å snakke med henne om dette. Hvordan man har det hjemme, hvilken religion man har og hvordan man trives i hverdagen sin er viktige ting for oss alle. Jeg har to forslag til hvordan du kan hjelpe venninnen din.


Det ene er at du snakker med henne og forteller at du respekterer hennes religion og familie, men at du savner henne når hun ikke får være med på svømming. Du kan si at du tenker på om hun synes det er dumt at hun ikke får lov, og hvis hun begynner å fortelle at hun ikke har det så bra hjemme kan du ta henne med til helsesøster eller minoritetsrådgiver på skolen. Det kan godt hende at venninnen din blir glad for at du bryr deg om henne og at du ikke dømmer familien hennes. Det er å være god venn å tørre å snakke om vanskelige ting også. Du er der for henne, og det er det viktigste.
 
Det andre jeg vil foreslå er at du snakker med helsesøster om bekymringene dine for venninnen din. Dette er lurt både så du får støtte og tips til hvordan du kan takle dette, og sånn at kanskje helsesøster kan invitere venninnen din til en prat uten at venninnen din vet at du har snakket med helsesøster. Det at ikke venninnen din får vært med på svømmingen er en god er grunn i seg selv til at helsesøsteren kan snakke med henne.
 
Masse lykke til!
 
 
 
 

Vennlig hilsen minoritetsrådgiveren (IMDI) i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Må du leve et dobbeltliv?

Jente med mobil (colourbox.com)

Har du en hemmelig kjæreste? En mobil familien ikke vet om? Føler du deg splittet mellom familiens ønsker for din framtid og dine egne ambisjoner? Er du engstelig for at dobbeltlivet ditt kan bli avslørt?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kultur
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kultur