Hopp til hovedinnholdet

Synes ikke jeg synger så bra.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er veldig glad i å synge. men jeg synes at jeg ikke synger så fint, er det vanlig? er det sån at mange kjendiser som synger som ikke syns de har den riktige stemen?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Det er ikke så uvanlig å være kritisk til sin egen sangstemme. Det kan skyldes dårlig selvtillitt, lite sangtrening eller at man rett og slett ikke er så flink til å synge. Mitt beste tips er å ta opp stemmen din på en eller annen måte (mobil, video- eller webkamera) og høre på den. Stemmen høres ofte annerledes ut da enn i sitt eget hode.

 

Den beste "medisinen" hvis du skal bli bedre til å synge, er å synge mye. Får får du etter hvert mer kontroll og utvider registeret ditt. Å bli med i et kor eller et band er en glimrende måte å flinkere på.

 

Kjente sangere har nok også vært usikker på stemmen sin en gang, men ikke gitt opp og jobbet for å bli så gode som de er i dag. 

 

Du kan jo kikke på dette svaret for litt tips til hvordan du kan bli bedre?

 

Hei


Stemmen er delvis begrenset av fysikken din, men den kan også trenes opp og stemmeregisteret utvides (det vil si hvor høye/lave toner du klarer å synge). Ingen ting er bedre enn å synge masse masse. Du kan synge til favorittmusikken din hjemme, synge karaoke eller bli med i et kor eller et band.

 

For å bli litt bevisst på hvor god du er, kan det lønne seg å ta opp sangen din og høre på den. Da vil du kanskje oppleve at stemmen din høres annerledes ut enn den gjør i hodet ditt. Bruk mobilen, videokamera eller webkamera f.eks.

 

Etterhvert kan du kanskje ogås få hjelp av en sangpedagog (kanskje musikklæreren på skolen din kjenner noen?). En sangpedagog er en sanglærer du går til alene - ikke for å lære sanger og noter, men for å lære teknikker for å kunne få maksimalt ut av stemmen din. Han eller hun kan hjelpe deg med gode øvelser og lære deg riktig pusteteknikk o.l. som kan hjelpe deg med å få best mulig kontroll over stemmen din. Den personen vil nok også kunne gi deg svar på i hvilket register stemmen din hører hjemme, og hvor stor spennvidde du kan trene opp stemmen din til.

Men uansett, som nevnt innledningsvis, det beste du kan gjøre mens du venter på å ta neste sted er å synge, synge, synge og ha det gøy. Det er bra bra trening for stemmen din!

 

 

Hilsen redaksjonen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Fritid
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om fritid