Hopp til hovedinnholdet

Hva skal jeg gjøre for å bli mer sosial?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. Har stilt mange spørsmål hos dere, men har enda mer. Jeg er veldig mye hjemmeværende for tiden, er ikke ofte jeg flytte på ræva. Jeg synes dette er ganske dumt av meg, jeg mister kontakt, jeg låser meg inne på en måte, og det er til og med fint vær ute og det nærmer seg sommeren. Men jeg blir ofte sittende helt still og bare stirre ut gjennom vinduet. Jeg var veldig sosial før, jeg var ute hele tiden, med hvem som helst... Men så fikk jeg et spark som gjorde at jeg ikke er ute med andre en rundt 5 stykk. Jeg tør ikke kontakte folk jeg var bestevenner med før, fordi jeg er redd hva de vil tro. Jeg har rundt 5 stykk jeg er med i fritiden, men når de ikke er hjemme, blir jeg sittende inne hele tiden... Jeg er veldig lei, og vil bli sosial igjen, før brydde jeg meg ikke om hva folk tenkte om meg, det eneste som var gale da var at jeg slet litt med selvtilliten min, men nå er det egentlig bare verre. Andre synes også at jeg er mindre sosial, hva skal jeg gjøre for å bli mer sosial? trenger virkelig skikkelige svar!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Når man har kommet inn i et mønster slik som du har gjort nå, kan det være litt vanskelig å komme ut av det igjen. -Man må kanskje gjøre noe som er litt vanskelig, og da kan man fort la seg stoppe av motstanden eller redselen man føler.  Da er det viktig å bestemme seg for en forandring.  Det er jo bra å høre at du har 5 venner som du er med.  Det er jo mye bedre enn ingen, men jeg forstår at du kunne tenke deg å ha et litt større venneregister igjen. 

 

Jeg tenker at det går an å ta noen initiativ til å få kontakt med dem du ønsker.  Du kan jo starte litt med å prate litt med andre på skolen innimellom.  Hvis du er hyggelig, tar litt kontakt, småprater litt o.l., så vil jo folk syns det er hyggelig (alle syns det er godt når andre er hyggelige mot dem og de fleste er jo litt sosialt forsiktige/utrygge), og så etterhvert kan du kjenne på om du ikke kan greie å ta neste skritt og ta kontak på fritiden også.  Kanskje du kan høre om en "ny" venn har lyst til å se en film sammen med deg, bli med til sentrum og kjøpe en is eller et eller annet du kan ha lyst til å gjøre. 

 

Ellers er jo det å ha en eller flere faste fritidsaktiviteter noe som gjør at du lettere kommer deg ut.  Hvis du ikke går på noe på fritiden, så kan du vurdere å begynne på noe.  Det er både sosialt og kan gi deg mye hyggelig opplevelse og kan være oppbyggelig for selvfølelsen. 

 

Noe som også er viktig for selvfølelsen, er at du gir deg selv positive tilbakemeldinger.  Alle trenger å backe opp seg selv litt og gi seg selv cred for det som ER bra med en selv.  -Slike oppbyggelige tilbakemeldinger til en selv er av stor betydning for hvordan man føler seg, og må gjentas og tas imot regelmessig!

 

Jeg vet jo heller ikke hvor mye du sitter hjemme nå, men kanskje kan du også prøve å kose deg litt i ditt eget selskap, være litt med de hjemme og ikke stresse med å måtte være så sosial.  Mange ungdommer er mye hjemme og trives godt også med det.

 

Det viktigste er at du finner en balanse mellom det å være sosial nok og det å kose deg hjemme som du trives med og at du finner tilbake til en trygghet i deg selv. 

 

Ta gjerne en prat med helsesøster på skolen din hvis du trenger noen å prate med om dette.

 

Ha det godt!

Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Fritid
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om fritid