Hopp til hovedinnholdet

For ung til å gi ut en bok?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg begynte å skrive ord allerede som 3-åring, og når jeg var 7 hadde jeg skrevet min første fortelling på flere sider. Har alltid elsket å skrive, og min store drøm er å bli forfatter ved siden av en skuespillerjobb. Men det jeg lurer på er om det er mulig for meg som 13-åring å få publisert en bok? Har hørt om andre unge som har gitt ut bøker, men de var ikke like ung som meg. Er det i det hele tatt noen som ville tatt seg tid til å lese en roman fra en såpass ung jente som meg? Noe annet jeg lurer på er om det finnes noen skrivekurs online? Har prøvd å søkt litt rundt men finner ikke noe særlig.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar

Hei!

Så bra du liker å skrive! Det er god trening for å bli god, og vil gi deg mye glede framover.

 

Det er ingen formell aldersgrense for å kunne gi ut en bok. Kontakter du et forlag, vil de sikkert kunne fortelle deg om de trenger en bekreftelse fra foreldrene dine i og med at du er under 18 år (Kvasir har en oversikt over norske forlag). Men i forbindelse med alle praktiske ordninger med utarbeidelsen og salg av boka må du ha løpende kontakt med forlaget. Det kan være mye å holde oversikt over, så jeg tror uansett det vil føles godt å få litt hjelp av en av foreldrene dine eller en annen voksen.

 

Skal jeg være ærlig, tror jeg nok et manus fra ei jente på 13 år ikke vil prioritert dersom et forlag får inn mange manus. Men det kan være ting som fanger oppmerksomheten og gjør at det skiller seg ut fra resten av bunken som kommer inn.

 

Du må regne med å sende manuset ditt flere steder, for det er helt normalt å få et nei (bli refusert) de fleste stedene. Som en trøst må du likevel tenke på at de fleste kjente forfattere har vært gjennom akkurat det samme. Men ikke la det ta fra deg lysten til å skrive, og hvis du får noen kommentarer/tilbakemeldinger må du ta de til deg og lære av dem.

Du kan også kontakte Unge lovende forfatteres forening for mer hjelp om hvordan du kan gå fram. De kan sikkert tipse deg om skrivekurs på nettet.

Lykke til med skrivinga!

Hilsen ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kultur
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kultur