Hopp til hovedinnholdet

Skal ikke ungdommer få feste ifred?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

En kompis av meg skal ha en bursdag fest i helga. Det var da vi fant ut at foreldrene til flere av oss (ikke mine) spionerer på oss. De har laget en lukket Facebook gruppe der de snakker om hvor det skal være fest og andre ting fordi de er redd for at vi skal drikke. De har til og med tatt det opp med lærerene våre, som jeg syns er rart siden de har ingenting med våres fridig å gjøre. Jeg syns det er galt av dem å gjøre noe sånt, skal ikke ungdommer få feste ifred uten at de skal ødlegge og hvorfor skal de innblande andre sine foreldrer fordi de er redd for sine egene unger? Jeg lurer bare på hva deres mening er om dette og hva vi bør gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg kan forstå at dere føler dere litt "overvåket".  Jeg tenker også at det faktisk er foreldrenes oppgave å passe på ungdommene sine slik at de ikke kommer utfor farer og ting de ikke bør.  Hvis foreldre føler seg trygge på at ungdom oppfører seg OK og at festing ikke innebærer alkohol eller andre ulovlige ting, vil de nok slippe litt mer opp på kontrollen.  Jeg tenker at dere kommer lengst ved å ha åpenhet og ærlighet i forhold til foreldrene og viser at dere er til å stole på.  Kanskje har foreldrene grunn til å være bekymret og passe litt godt på, eller kanskje er dere tilliten deres verdig?  -Det er egnetlig opp til dere å bevise.  -Kanskje kan da foreldrene deres bruke den lukkede facebookgruppen til å dele sine positive opplevelser om dere og gjøre hverandre trygge. 

 

Foreldre har et ansvar for å ivareta barnas psykiske og fysiske helse og det er ingenting galt i det dere gjør. Men også dere barn har rett til privatliv, men jeg regner med at foreldrene her ikke har spionert på dere gjennom å lese deres tekstmeldinger eller gå inn på deres egen Facebook. Samtidig har kanskje foreldrene deres lukket gruppen for innsyn nettopp for at dere ikke skal kunne overvåke dem. Det kan jo tenkes at de også diskuterer andre ting her som de kanskje ikke vil at dere skal få innblikk i.

Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ta vare på venner som har drukket for mye

Full på do (colourbox.com)

Det er viktig å ta vare på seg selv, men på fest er det også viktig å ta vare på vennen sin. Hva kan du gjøre hvis vennen din har drukket for mye?

Les mer

Personvern - hvor går dine grenser?

Rødt kort (colourbox.com)

Hvor går grensen for hva foreldrene dine skal ha rett til å vite om deg? Er det greit at de kan se nettloggen din eller kjenne til passordet ditt?

Les mer

Hvorfor drikker man?

Alkohol

Mange lærer tidlig virkningene og farene med alkohol gjennom egne og andres erfaringer. Likevel velger mange å innta alkohol. Hvorfor?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Fritid
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om fritid