Hopp til hovedinnholdet

Jeg har att et friår og savner å ha venner, hva skal jeg gjøre?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har tatt et fri år. Jeg holder på å prøve å finne meg jobb. Men jeg har ikke noe å gjøre. Før ( på ungdomskolen) hadde jeg en venn. Vi var sammen hele tiden. Nå har jeg ikke møtt hun på 12 mnd. Jeg spør hun hele tiden "kan vi ikke finne på noe" hun sier at hun er så sliten osv. Hun vet hvor vondt jeg har det ( depresjoner,selvskading) men likevel så gidder hun ikke møte meg.Hun bor 3 min unna meg. Hun henger med alle andre , men ikke meg. Som sagt, så har jeg friår fra vgs. ( Gikk ut av ungdomskolen iår). Og jeg har ingen ting å gjøre. Jeg sitter bare inne dag etter dag etter dag mnd etter mnd snrt år etr år. Jeg har ingen venner. Har ikke kontakt med noen. Jeg vil heller ikke begynne på noen sport/ fritidsaktivitet. For jeg har prøvd alt som jeg kunne tenke meg, men det var ikke gøy likevel. Jeg har aldri vært på fest. Så, er det noen andre som også har en slik hverdag? Hvor de bare sitter inne og gråter og aldri gjør noe. Jeg vil ut. Jeg vil på fest ( men har ingen å være med, de fleste liker meg ikke). Jeg vil dra på kino. Jeg vil shoppe. Hva skal jeg gjøre? Når jeg starter å jobbe, så er det jo bare voksne der. Er dette normalt altså å ha et slikt liv? Hva skal jeg gjøre? Kan man bare gå på sentrene og se etter kjekke gutter og bli kjent med dem? Er det frekt? Hjelp meg, jeg orker ikke mer. Dette er rett og slett for mye. Dere skjønner... Det er ikke bare detta her som knekker meg. Men det har skjedd så mye oppgjennom livet som er så vondt at jeg ikke vet hva jeg skal gjøre. Kanksje jeg bare skal dø. Hjelp? JEg vil smile igjen. Savnerå ha venner.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Takk for at du skriver til oss!

 

Det er lett å forstå hva du sier. Det er vanskelig å holde på kontakter når man er i en så forskjellig situasjon fra dem som du er i. Man holder på med andre ting og får forskjellig døgnrytme. Det å oppsøke andre ved å henge på sentre er ikke alltid lett eller gir særlig sjanse for å treffe noen du liker. De fleste finner venner gjennom felles interesser.

 

Det er vanskelig å si noe om hva du bør gjøre i forhold til jenta du viser til her. Det er ikke alltid vennskap varer evig, og noen ganger kan det være lurt å gå videre.

 

Du forteller at du sliter med ubehagelige følelser og det høres ut som om du har hatt det vanskelig en stund. Er det noen du snakker med om dette? Det kan være viktig å snakke med noen om hvordan det er å være deg. Det er også mulig å få hjelp på helsestasjonen for ungdom. Der har de lege, helsesøster, ofte har de også psykiatrisk sykepleier eller psykolog i tillegg. Om du ikke kjenner til hvor helsestasjon for ungdom er, synes jeg du rett og slett skal ringe fastlegen din for å be om hjelp.

 

Kanskje du har mulighet tilå jobbe litt ved siden av skolen? Det kan være en måte å tjene penger - og bli kjent med andre. For det er faksitk slik at det er veldig mange ungdom som jobber ved siden av skolen. Kanskje i en butikk i nærheten av der du bor? For da kommer du deg også ut.

 

Håper du kan starte med litt, snakk med en lærer, foreldre eller helsesøster, så tar du et skritt om gangen. Det ER hjelp å få og det er mulig å komme seg videre selv om det føles veldig tungt nå.

 

Lykke til.

Vennlig hilsen
Familiepsykologen,ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Har du det ikke bra? Slik kan du hjelpe deg selv

jente deppa

Den som ikke har det så bra, kan ofte føle andres gode råd som slitsomme. Som det der med å prate med en voksen. Hvor lett er det egentlig når man har det som værst og ikke engang klarer å fortelle det til sine foreldre? her kommer i alle fall noen tips fra psykologer og andre som vet hva man kan gjøre om man har det trist.

Les mer

Søker du jobb for første gang?

Klippe gress (colourbox.com)

Trenger du en deltidsjobb ved siden av skolen? Eller er du på leting etter sommerjobb? Her er våre tips til deg som søker jobb for første gang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Fritid
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om fritid