Hopp til hovedinnholdet

Krav til lønn og anbefaling.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 15 år som holder på med teater i fritiden. I høst begynte musikalfagsgruppen vår å samarbeide med Den Nationale Scene. Men vi får ingen lønn for alt strevet og ofringen vi går igjennom. Jeg ofrer blandt annet utdanningen min fordi jeg ofte må ta fri fra skolen o.l og syngingen min. Itillegg til at vi ikke har lov til å ha noe godt med oss. Jeg spurte rett før jul om ''inspisienten'' kunne skrive en anbefaling for meg fordi jeg har lyst å gå videre med drama på videregående. H*n var veldig positiv ovenfor det, men tidligere idag fikk jeg en mail om at jeg ikke kom til å få noen anbefaling fordi jeg ''tuller'' meg litt av og til og pågrunn av oppførselen min på teateret. Jeg ble såklart ganske opprørt og visste ikke hva jeg skulle gjøre, å se drømmen min gå ned i toalettet sånn som det der. Og jeg kan ikke huske at jeg har gjort noe galt. Q. Er det lov å få barn til å jobbe der omtrent vær dag uten lønn og de går glipp av utdanningen sin? Hvis ikke, hva bør jeg gjøre? Q. Og er det lov å trekke tilbake en anbefaling pga oppførsel? Tusen takk på forhånd! Hilsen en fortvilet jente!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Lønn er en avtalesak mellom arbeidsgiver og arbeidstaker. Det er ingen minstelønn i Norge, slik at du kan arbeide uten lønn helt lovlig. Det blir opp til arbeidstaker om hun selv godtar dette.

 

Hvis du er ansatt har du krav på en attest når du slutter i din jobb jfr Arbeidsmiljøloven § 15-15. En anbefaling er imidlertid noe som ikke er lovpålagt, men som en personlig tjeneste å regne. Du kan derfor ikke tvinge personen til å skrive deg en anbefaling.

 

Det er ikke sikkert det er en nødvendighet med en anbefaling for å komme inn på dramalinjen på Videregående. Ta konakt med studieveileder på skolen for mer informasjon.

 

Med hilsen

Svartjenesten i Arbeidstilsynet i

samarbeid med Ung.no

 

Vær oppmerksom på at vårt svar i denne e-post kun er veiledende kortinformasjon.


Har du flere spørsmål om arbeid kan du også ringe Arbeidstilsynet på tlf: 815 48 222

 

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Fritid
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om fritid