Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål om motorcross.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hvor gammel må man være for å kjøre motorcross og hva går det egentlig ut på?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar

Hei!

 

På Wikipedia står det : Motocross er en motorsport som kjøres med motorsykkel på egne baner med enten jord, sand eller lignende som underlag.

 

Løp kjøres vanligvis over to heat, eller to omganger. På det meste så kan det være opptil 30 startende hvor de første 100 meterne er en rett slette, før de kommer inn i en krapp sving. Resten av banen er sammensatt av hopp, svinger og vaskebrett (woops) for å holde farten nede.

 

I Norge er det tillatt å kjøre motocross på spesielt godkjente områder og i regi av en klubb som er medlem i NMF. Alle som kjører motocross må ha lisens. Det finnes også nybegynnerlisens som du kan løse når du møter opp på en motocrossbane. For å få trening eller konkurranselisens må du gå et lisenskurs som inneholder 8 timer teori og 8 timer kjøreteknikk. Motocrossgrenen omfatter også Freestyle Motocross (FMX), Supercross og supermotard.

 

Hoppene på en motocrossbane kan ha fra 1 meter og helt opp imot 40 meter. Sporvalget i motocross er helt avgjørende for hvilken plassering du får, ved å velge feil spor kan du tape bortimot 10 sekunder, noe som skal veldig mye til for å klare å kjøre seg opp igjen. Motocross er en veldig fysisk krevende idrett og utøverne må ha svært bra kondisjon samt godt med styrke i hele kroppen. I motocross arrangeres det NM, NM for lag og Norgescup.

 

Norges største motocross-stjerne Kenneth Gundersen er eneste nordmann som har kjørt Motocross Grand Prix (VM) på et profesjonelt team. Han la opp i 2009.

 

I motocross kan du kjøre inntil 60ccm laveffekt fra fylte 5 år. Det året du fyller 10 år kan du kjøre inntil 85 ccm. Inntil 125 ccm kan du kjøre fra det året du fyller 14 år. Fra du er 16 år kan du kjøre fri ccm. Teknisk utvalg i motorsportforbundet kan også seriegodkjenne barnemotorsykler med høyere kubikkstørrelse, under forutsetning at syklene er beregnet for barn og har laveffektytelse (lav Hk-ytelse) som passer størrelse og individuelle ferdighetsnivå.

 

Hilsen Statens vegvesen i samarbeid med ung.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Fritid
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om fritid