Hopp til hovedinnholdet

Jente, 14 år, føler seg utslitt

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er ei jente på 14 år, som er konstant utslitt. Jeg jobber 1 dag i uken (ca 2 timer), annenhver helg (ca 4 timer) og en fredag i måneden (ca 2 timer). I tillegg tar jeg sangtimer (30 min+arrangementer+øving) og pianotimer (30 min+arrangementer+øving) Så er det jo helgene, og da skal man tilbringe tid med venner. Jeg ønsker å begynne å trene på treningsenter 1 time i uka, men det er det ikke blitt noe av, pga. tidsproblemer. På skolen gjør jeg det bra, har 5,0 i snitt i fra 8. klasse. Alt dette syns jeg egentlig er nokså gøy, men jeg er ALLTID utslitt! Har t.o.m av og til endt opp med å grine/nesten grine på sang-og pianotimene. Dette er ikke greit for verken meg eller lærerne mine. Huff, er ALLTID trøtt.... Hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

Huff, NEI! Det forstår jeg veldig godt at ikke er helt greit! Slik du beskriver det her tenker jeg at det kan være viktig for deg å ta en tur til fastlegen din. Det høres ikke ut som at du er helt frisk rett og slett. Og det kan være mange årsaker til det....

 

Har du hatt det slik lenge? Har det skjedd noe, eller har du vært utsatt for noe som du kan tenke deg kan være årsak til at du skal være så utslitt? Kom dette plutselig eller er det neo som har utviklet seg over tid? Har du vært syk i forkant? Hvordan har du det ellers? Er du glad og fronøyd? Spiser du nok? Sover du nok? Er du mye stressa? Føler du at du må prestere? Vet foreldrne dine at du har det sånn? Hva sier de?

Dette er noen spørsmål det kan være viktig å stille seg. Men som sagt tenker jeg at dette kan høres ut som at du er eller holder på å bli syk på en eller annen måte og det er viktig at du snakker med noen om dette. Enten fastlegen som sagt eller om du begynner hos helsesøster på skolen din så kan hun kanskje hjelpe deg å finne enda mer ut av hva dette kan være. 

 

Jeg må berømme deg for at du skriver hit til ung.no og ønsker å gjøre noe med situasjonen din selv! Det gjør meg optimistisk på dine vegne! Jeg tenker at jo fortere du kommer deg til helsesøster eller fastlegen, jo bedre! Du skal ikke som 14-åring gå rundt og føle det slik som du gjør! Dette er de viktigeste årene i ditt liv, og de skal nytes!!! Det fortjener du!!!

 

Send oss gjerne en oppdatering underveis og fortell hvordan det går!! Jeg ønsker deg masse lykke til!!!

Les også artiklene under!...

Hilsen

 

Camilla (helsesøster)

i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette skjer hvis du hopper over frokosten

Jente sover ved bordet (colourbox.com)

Kroppen din trenger frokost! Les hvorfor her.

Les mer

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer

Kronisk utmattelsessyndrom - CFS/ME

Jente sover (colourbox.com)

Kronisk utmattelsessyndrom, CFS/ME, er en langvarig og alvorlig tilstand eller sykdom. Utmattelsen er til tider invalidiserende og det er også andre typiske tilleggssymptomer. Det mangler fortsatt kunnskap om årsaksforholdene ved CFS/ME og forskning pågår stadig.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Fritid
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om fritid