Hopp til hovedinnholdet

Forbud mot at mindreårig kan bo alene på hotell i utlandet?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg lurer på om det finnes noen lover mot om at mindreårige (14 år) reiser alene til en storby eller lignende og bor på hotell. Hva sjer hvis politiet stopper deg på gaten og spør hvor du bor, å du svarer at du bor på hotell. Kan dette få konsekvenser fra barnevernet/politet? Hilsen Jente 14

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

Det er i utgangspunktet ingen lov som hindrer deg i å reise til utlandet alene. Imidlertid har foreldrene dine  ansvaret for deg så lenge du er under 18 år og bor hjemme. Les artikkelen barneloven som sier mer om dette. Du skriver imidlertid ingenting om du har fått lov av foreldrene dine. Om du kan reise alene til utlandet er derfor en sak du må spørre foreldrene dine om.

 

Av barneloven følger det at foreldrene dine har både rett og plikt til å ta avgjørelser for deg i personlige spørsmål frem til du er 18 år. Avgjørelsen skal tas ut fra dine interesser og behov. Foreldrene dine skal før de tar en avgjørelse høre din mening, og meningen din skal tillegges vekt. Men det betyr ikke at du kan bestemme om du skal få reise til utlandet alene, det er til syvende og sist foreldrene dine som bestemmer.

 

Du skal etter barnelovens regler gis stadig større rett til å ta egne avgjørelser frem til du fyller 18 år, men inntil du er 18 år har de likevel rett til å nekte deg å reise alene.


De ulike reiseselskapene opererer med ulike regler knyttet til unge under 18 år, det gjør også hotellene. Mange reiseselskaper krever uansett en bekreftelse fra foresatte ved en eventuell reise for passasjerer under 18. Men hvordan de vil at denne bekreftelsen skal presenteres, varierer igjen fra selskap til selskap.

 

Personlig synes jeg det høres ungt ut å reise til utlandet helt alene som 14-åring, og jeg tenker også at foreldre som hadde tillatt dette hadde opptrådt uansvarlig. Hvis jeg hadde hørt om et tilfelle der foreldre hadde tillatt sin 14-åring å reise alene til en storby og bo på hotell ville jeg av hensyn til barnet ha sendt en bekymringsmelding til barnevernet.  

Med vennlig hilsen

Juristen (www.ung.no)

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Fritid
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om fritid