Hopp til hovedinnholdet

Kan skolen nekte oss å oppholde oss i skolegården etter skoletid?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Er det lov å nekte ungdom å oppholde seg på skoleplassen til en barneskole etterskoletid? Hva med forholdet til SFO? Kan SFO nekte andre å være på skoleplassen?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Dette er ikke strengt tatt skole-juss, men eiendoms-juss. Kommunen eller den private skoleeieren eier skolen og skolegården. De kan sette opp regler for hvem som har lov til å ferdes der, også på kveldstid, og de kan stenge skolegården dersom de ønsker dette.

Det er vanlig at skolegårder er åpne for publikum etter stengetid, men det er altså ingenting som pålegger skolene å ha åpent. Det er opp til de som eier skolene - som oftest kommunestyret - å bestemme.

SFO og skolen er, for alle praktiske formål, det samme i denne sammenhengen. Begge er instanser eid og drevet av kommunen eller skoleeieren, og de har på samme måte rett til å bestemme over eiendommene sine.

Det er likevel ikke helt klart om skolene derfor har anledning til å forby visse aldersgrupper å gå inn i skolegården. Det kan være at dette rammes av kravet om at en beslutning i forvaltningen skal være begrunnet saklig.

Men svaret er altså: trolig ja.

Hilsen Sigve Indregard, elev- og lærlingombud i Oslo
Nettsted: elevombud.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Fritid
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om fritid