Hopp til hovedinnholdet

Lager fine bilder. Hvor kan jeg selge dem? Må jeg betale skatt?

Jente 13 år
 

Spørsmål
Hallo:)

Jeg er en jente som er 13 år. Mange syns jeg er veldig flink med hendene og flere har sagt til meg at jeg må selge bildene mine. Dette har jeg tenkt mye på og jeg lurer på om det er lov når man er 13? Tror du jeg får solgt de på finn.no? Jeg vet at jeg sannsynelighvis må betale skatt, må jeg da skrive selvangivelse?

Klem:)
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Så lenge du tjener under 39 997 kroner trenger du ikke betale skatt. Skulle du tjene mer enn dette på bildene dine i løpet av et år, får dukontakte skattekontoret der du bor. Da er det mulig du må opprette et eget lite foretak.

Når det gjelder salg av bilder kan du selvsagt gjøre dette på finn.no, men jeg tror kanskje ikke det er riktige stedet å begynne. Jeg ville heller forsøkt å få solgt noen bilder der du bor. Kanskje spre ryktet om de fine bildene dine gjennom venner og familie, kanskje henge opp noen plakater rundt omkring i butikker, skoler og kontorer, og kanskje få laget en egen nettside der du viser frem de fineste bildene du har. Du bør også sjekke om det er noen kunstkonkurranser du kan delta i. Får du en utmerkelse der, er det god reklame for videre salg. Sjekk også ut artiklene under...

Lykke til!

Hilsen ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Er du ung og kreativ, men blakk?

Jente med en god idé (www.colourbox.com)

Har du og vennene dine planer om å arrangere en konsert? Eller kanskje har dere alltid har drømt om å bygge en ny rampe for skateboard? Det er mange ordninger dere kan søke om å få støtte fra.

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
Christopher Andersen
0
01.02.2010 07:22:20
En av de greieste måtene på å komme inn i markedet er gjennom lavt betalt arkivarbeid eller såkalt "microstock" fotografi. Dette er arkiv med forskjellig bilde, video og lydmateriale som selges videre til magasiner, aviser, bøker, nettsider og til annen lignende bruk, man blir betalt en liten sum for hver nedlasting av et bilde og fører først til noen nevneverdig sum når man er som mest produktiv (de som tjener penger på det har en minstesum av noen hundre bilder). Den største av disse sidene er www.istockphoto.com og tar imot både fotografi, video, lyd og vektorgrafikk - om du er glad i å tegne er vektografikk sannsynligvis det du burde prøve - dette er bilder laget gjerne ved hjelp av en elektronisk tegneplate i et program som Adobe Illustrator, Corel Draw eller Inkscape. Selv har jeg holdt på med tegning hele livet og har fått utallige komplimenter opp gjennom årene, men du må være ekstra konkuranseinnstilt på å klare deg i det virkelige liv, der tekniske ferdigheter ofte vurderes over bare kreativitet. Her er de tekniske kravene høye og stilles som minstekrav, kreativiteten man legger inn i det blir igjen et bonus, og en nødvendighet om man vil skille seg ut, men det kan være vanskelig å beholde denne evnen til å tenke annerledes når minstekravene må følges. Seriøse arkivsider har gjerne en opptaksprøve og krever nok dessverre at du er over 18, blant annet fordi det krever en del kunnskap og bedømmelsesevne når det gjelder plagiat og åndsverksloven. Evnen til å kunne jobbe med bilder er selvfølgelig en fin begavelse å ha, men er i likhet med musikk et område med stor konkurranse, og det beste man kan gjøre er å gjøre seg kjent med det (lese en del bøker om emnet, jeg anbefaler bøker om perspektiv, kunsthistorie og anatomi) og gjerne engasjere seg i miljøet slik at du lærer deg hvor du står i forhold til de profesjonelle slik at du vet hvilke områder du må forbedre deg på - kunstfag er fag der man er i en konstant læringsprosess, helt frem til ens siste leveår.

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kultur
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kultur


Quiz: Hva vet du om vennskap?

Hvordan kan du hjelpe en venn som har et problem eller sliter med noe?