Hopp til hovedinnholdet

Kunne tenke meg å jobbe med musikk, men er ikkje musikalsk. Er det vanskeleg å starte eit plateselskap her i Noreg?

Jente 17 år
 

Spørsmål
Hei!
Eg er veldig glad i musikk, og kunne godt tenke meg å jobbe med musikk når eg vert eldre. Problemet er at eg ikkje er noko musikalsk, kan verken synge eller spele noko instrument. I tillegg trur eg at eg er tonedøv. Så eg lurte på om dokke kunne kome med nokre tips til karrierer innen musikk, for eg veit ikkje kva eg skal leite etter på nettet. Er det vanskeleg å starte eit plateselskap her i Noreg? Har leikt med den tanken, men går første året på vidergåande, so eg tenkte eg skulle vente litt, er kansje fortsatt litt tidleg å tenke på..
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Det høres ut som du ikke har de store ambisjonene om å bli en utøvende musiker. Heldigvis er det mange andre måter du kan jobbe med musikk på.

Du kan jobbe med musikkarrangementer - knyttet til et konsertsted, kulturhus eller en festival. De fleste festivalene er avhengige av frivillig hjelp. Det kan være et lurt sted å begynne for å opparbeide deg litt erfaring og ikke minst skaffe deg kontakter. Kanskje du kan prøve å starte et musikkrelatert tiltak der du bor? Hva med en konsertserie med lokale band på fritidsklubben e.l.? Å arrangere en konsert kan gi deg masse god erfaring som kan være nyttig i valg av en karriere innenfor musikken. Kanskje kan f.eks. Aktiv ungdom være et sted å skaffe støtte?

Hvis du liker å skrive om musikk, kan du jobbe en avis eller et musikktidsskrift som reporter/anmelder. Der er det ofte en fordel med journalisterfaring, men kunnskaper om teori og musikkhistorie er vel så viktig. Det er også mange som jobber i platebransjen - enten i plateselskapene eller i platebutikker rundt om i landet. Radiokanaler og andre mediebedrifter har også egne ansatte som er ansvarlige for musikkbruk.

Du skriver også at du kunne tenke deg å starte eget plateselskap. Det er lettere i dag enn for noen år tilbake, takket være internett og billigere produksjon. Slike små uavhengige plateselskap finnes det massevis av, men det er et usikker og ikke spesielt inntekstgivende levebrød. Mye avhenger av ildsjelene som driver selskapet og hvor gode man er til å knytte til seg og ta vare på gode artister. Du kan jo lese litt mer om hvordan musikeren Unni Wilhelmsen gjorde det han hun startet sitt eget selskap. Les denne artikkelen. Jeg tror også det er viktig å enten finne en nisje i musikkmarkedet der det er plass for plateselskapet ditt eller finne en eller flere artister som du virkelig har tro på og som har kvaliteter utenom det vanlige, både musikalsk og kommersielt.

Dette er bare et lite utvalg av yrker der du kan jobbe med musikk. Hvis du går inn på ledige stillinger på nav.no og skriver "musikk" i feltet "Søk etter ord i stillingsannonse", kan du få ytterligere tips. Kanskje du fikk litt mer å tenke over som gjør at du kan bestemme deg for en retning? Håper det!

Lykke til!

Hilsen ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lager du musikk?

Bandøving (foto: ung.no)

Har du lyst til å dele musikken din med andre, og kanskje komme i kontakt med folk som kan hjelpe deg videre i karrieren? Her er et par tips om hvordan du kan legge ut musikken din.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Musikk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om musikk


Quiz: Hva vet du om skilsmisse?

Kan en av partene gifte seg på nytt i separasjonstiden?