Hopp til hovedinnholdet

Hva kan jeg gjøre dette året?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

hei jeg er en 18 år utenlandsk gutt og jeg er nylig flyytet i en by der jeg ikke kjenner noen og jeg føller at jeg ikke passer noen plass fordi jeg har problemer med å starte prating med folk jeg ikke er kjent med fra før og jeg lurer på hvor jeg kan møte nye mennesker som jeg kanskje ende opp å være venner med i norge hva slags aktivitet bør jeg prøve eller nettsider. hva slags midlertidig jobb bør jeg velge som er sosialt jeg hadde tenkt butikk men er det noe anet? jeg har ikke skole helt til neste år så jeg prøver å finne noe relevant å gjøre denne året har dere noe forslag?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei,

og takk for dine spørsmål. Så fint at du forsøker å finne noe meningsfylt å fylle dette året med! Jeg skal gi deg noen tips om jobbsøking, fritidsaktiviteter og frivillig arbeid.

Jobb

Å ta en jobb er en fin måte å være sosial på. Da får du kollegaer som kan bli venner og du har noe meningsfylt å fylle tiden med.

Du nevner selv butikk, og det er en fin jobb å ha. Et annet eksempel er å jobbe på café. Det finnes også mange andre ulike jobber du kan søke på. Prøv å tenke litt på hva du er interessert i. Er det noe du synes er gøy eller spennende? Er det noe du vil lære mer om? I artikkelen under svaret kan du lese noen tips om jobbsøking.

 

Fritidsaktiviteter

Å gjøre noe gøy på fritiden er en utrolig bra måte å få venner på. Da får du henge mye med noen som er interessert i det samme som deg. Det finnes utrolig mange ulike ting du kan gjøre: sport, musikk, teater, dans, brettspill, miljøvern, bøker osv. Undersøk hva som finnes i nærheten av deg der du bor og om det er noe du er interessert i. Kanskje må du prøve litt ulike aktiviteter før du finner noe som passer deg, men det er verdt det.

 

Frivillig arbeid

Frivillig arbeid er en veldig bra måte å kombinere fritid og arbeidserfaring på. Da kan du jobbe med noe du synes er meningsfylt og samtidig få gode venner. Det finnes mange organisasjoner du kan engasjere deg i, og mange steder der du kan bidra. Du kan lese litt om ulike alternativer i artikkelen om frivillig arbeid under svaret.

 

Hvordan få venner?
Mange synes det er vanskelig å få nye venner. Ofte er det å jobbe et sted, ha en fritidsaktivitet eller jobbe frivillig en bra inngangsport. Da kan du komme i kontakt med noen som har de samme interessene som deg.

Det er ikke så lett å gi råd om hvordan du skal gå frem for å bli kjent med nye folk. Du finner noen gode tips i artikklene under svaret.

For å få gode venner er det beste utgangspunktet å være en god venn selv, og det beste rådet er nok å være hyggelig. Så er det viktig å være seg selv, tørre å vise hvem man er.

Noen kan være veldig sjenerte eller føle seg utrygge og da kan det gjøre at man ikke tør å ta kontakt, trekker seg unna, eller tøffer seg og viser frem en side av seg selv som ikke er helt ekte i starten. Men uansett må man tørre å prøve å ta kontakt og/eller åpne for kontakt. Husk at de andre som kan virke litt avvisende kanskje bare har samme problemet som deg og ikke tør å ta den første kontakten.

Når du skal prate, er det viktig å lytte til de andre, men også å si sine meninger.  Det går helt fint å prate om hverdagslige ting som lekser, lærere, TV-program, film, musikk o.s.v.  Start litt og så vil det komme mer av seg selv etterhvert.  Noen ganger kan det være lettere å gjøre noe sammen enn å bare prate. Gå på en fritidsaktivitet sammen, trene sammen, bake en pizza eller kake sammen eller finn på noe annet du tenker at du liker.

 

Jeg håper dette svaret var til hjelp. Hvis det var noe du ikke helt fikk svar på eller hvis du lurer på noe mer er det bare å sende inn flere spørsmål!

 Lykke til!

 

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vanskelig å få nye venner? Ta det første steget!

Skoleelever sitter på en benk (colourbox.com)

Hva gjør du når du kommer til et helt nytt sted, uten venner, der alt er nytt? Venter du på at noen skal kontakte deg eller prøver du å ta kontakt selv? Les hva ungdommen mener her:

Les mer

Frivillig arbeid i Norge

En jente og to gutter holder hverandre i hendene og løfter dem i været  (www.colourbox.com)

Ønsker du en mer meningsfylt fritid finnes det nok å gjøre. Finn ut hvordan du kan hjelpe, og få en oversikt over frivillig arbeid i Norge.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Frivillig arbeid
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om frivillig arbeid