Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg jobbe med å hjelpe mennesker i nød?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Heisann! I de siste årene har jeg åpnet øynene mine mer og mer for dagens problemer i samfunnet. Ikke problemer som at vi i Norge har luksusproblem med å velge hvilken bil vi skal kjøre i dag eller hvilket brød vi skal ha til frokost. Jeg legger mer og mer merke til at vi lever i en korrupt verden som trenger hjelp for å komme på rett kjør igjen. Vi har sultkatastrofer, flyktninger, søppel i havet, regnskog som forsvinner og ett fredsproblem uten like. Mitt spm til dere er, hvordan kan jeg få jobbet med å hjelpe? Hvordan skal jeg kunne få jobbe hver eneste dag resten av mitt liv med å hjelpe andre, eller verden? Jeg føler at det eneste jeg klarer å se for meg å jobbe med er mennesker i nød, flyktninger, barn i sultkatastrofer, krigsrammede mennesker. Jeg trenger virkelig hjelp til hvordan jeg skal kunne komme meg dit, og hvilken veg jeg må gå. Jeg går vg2 nå, kokk- og servitørfag, men forsto tidlig at dette ikke er for meg. Skal også gå påbygg for å forhåpentligvis komme meg videre.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt. Dette ble vi rørt av å lese, på en veldig god måte. 

Vi i Norge er veldig "heldige" på mange måter. Men det er mye elendighet og mennesker som lider i verden. Dette ser det ut til at du virkelig har tatt innover deg, på en måte som kan være veldig fin og veldig viktig. Både for deg, og de menneskene du vil hjelpe. 

Det virker som du har et stort behov for å hjelpe andre. Vi tror at det behovet ikke vil gå bort av seg selv. Og hvis det ikke går bort, så har du mange muligheter til hvordan du skal legge veien din videre.

Det finnes mange, mange organisasjoner over hele verden som hjelper mennesker i nød. Hjelpeorganisasjoner som Røde Kors, Flyktningehjelpen, UNICEF - og mange, mange fler. 

Disse organisasjonene trenger mye forskjellig ulik hjelp. De trenger hjelp fra frivillige - og de trenger hjelp fra mennesker som har utdannet seg, og vil bruke kunnskapen sin til å hjelpe andre i verden. De trenger mange forskjellige yrker - advokater, mennesker som har studert statsvitenskap, lærere, økonomer. Listen er lang. 

Selv om det kanskje ikke er så lett for deg å se hele fremtiden din nå, så vil det være en veldig god start å ta for eksempel påbygg. En annen veldig god start, vil være å ta kontakt med noen av disse organisasjonene. Hvis du har tid og lyst, kan du se om du vil være frivillig hos dem. Det er både en veldig god arbeidserfaring, du vil hjelpe folk, og du vil få godt innblikk i hvordan du kan få en jobb i organisasjonene senere.

Men du kan også lese på nettsidene til disse organisasjonene og se hva de ser etter hos ansatte, og hvilke stillinger som fins. Og når tiden nærmer seg, kan du kontakte dem og spørre om hvordan du best kan gå frem for å jobbe hos dem og hjelpe mennesker.

Vi har stor tro på deg, og det høres ut som at du har fått et ordentlig viktig perspektiv. Det skal både du selv, og de menneskene du eventuelt hjelper, være glad for. Vårt råd er å kontakte de store hjelpeorganisasjonene. Vi er sikre på at perspektivet ditt og engasjementet ditt kommer til å utfolde seg riktig underveis. 

Ta en prat med rådgiver på skolen din, for å se hvilken vei som er best for deg på videregående. Å ta påbygg høres ut som en god plan - da har du muligheten senere til å ta eventuell høyere utdanning, som du kan bruke til å hjelpe organisasjonene.

Vi ønsker deg veldig lykke til. Skriv gjerne inn til oss igjen :) Les artiklene vi legger ved under svaret!

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Engasjert? Bli med i en organisasjon!

Ungdommer demonstrerer utenfor Stortinget i Oslo (foto: ung.no)

Hva brenner du for? Ønsker du å påvirke samfunnet rundt deg? Eller kanskje ser du etter nye venner? Å engasjere seg i en organisasjon gir mange fordeler.

Les mer

Hva er påbygging til generell studiekompetanse (påbygg)?

Elever sitter ved pulter i klasserom

Du som går yrkesfag kan ta påbygging til generell studiekompetanse og studere videre ved høgskole eller universitet. Her får du svar på alt du lurer på om påbygg.

Les mer

Frivillig arbeid i Norge

En jente og to gutter holder hverandre i hendene og løfter dem i været  (www.colourbox.com)

Ønsker du en mer meningsfylt fritid finnes det nok å gjøre. Finn ut hvordan du kan hjelpe, og få en oversikt over frivillig arbeid i Norge.

Les mer

Frivillig arbeid i utlandet

Jente i Afrika (colourbox.com)

Vil du jobbe med ville dyr i Afrika? Gårdsarbeid i Latin-Amerika, eller hjelpe til på et barnehjem i Romania? Få en opplevelse for livet, og gjør en innsats for andre med frivillig arbeid i utlandet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Krig og fred
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om krig og fred