Hopp til hovedinnholdet

I det siste har jeg følt meg lit «tom» og trist

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! Er en jente på 18 og i det siste har jeg følt meg lit «tom» og trist. Jeg har tatt et friår pga. at jeg egentlig ikke vet hva jeg vil bli og følte ikke det var noe vits i å gå en linje jeg ikke var 100% sikker på. Blir mye mas fra mamma og min eldste bror om at jeg må finne meg jobb, men jeg vill ikke jobbe. Jeg vil selvfølgelig tjene penger men bare tanken av å være et annet sted enn hjemme er tungt. Jeg føler meg veldig trøtt og kanskje litt små-deprimert. Hater forandringer. Blir nervøs og lei meg når ting forandrer seg og jeg blir satt i en posisjon der jeg føler meg ukomfertabel. Tror det er hovedgrunnen til at jeg ikke vil jobbe men også fordi jeg har følt meg mer «tom» enn normalt. De fleste vennene mine jobber og føler det er så teit at det skal være så vanskelig for meg. Føler også fremtiden er helt håpløs fordi jeg ikke vet hva jeg vil og føler ikke det er noen utdanning som passer meg og som virkelig frister. Alt er bare et stort rot og jeg blir stressa og lei meg.

Besvart 23.09.2018 20:45
 

Svar
Hei

Det er forståelig at det har blitt vanskelig nå når du ikke har noe å fylle hverdagen med. Det er ikke bra bare å gå hjemme. Det kan føre til at man begynner å slite mer og mer med psykiske vansker. Arbeid og skole er noe vi vet sikkert hjelper mot psykiske vansker. Dette med arbeid kan bli vanskeligere og vanskeligere jo lengre du går hjemme. Overganger og nye situasjoner er ofte krevende, men også veldig lærerike.

Jeg vil anbefale deg å kontakte en ungdomsveileder på NAV. Da kan du få veiledning med tanke på hvilket yrke som kan passe for deg og hva du kan gjøre videre med tanke på skole og arbeid. Du kan komme i kontakt med en ungdomsrådgiver ved å registrere deg på NAV sine nettsider. Se her.

Det kan også være lurt å snakke med noen om hvordan du har det. Oppsøk gjerne helsestasjon for ungdom hvis du trenger å snakke med noen. Der kan du også få hjelp til å komme i kontakt med psykisk helsetjeneste i kommunen hvis du ønsker samtaler over tid med en person.

Det er også viktig at du har gode levevaner for å unngå dårlig fysisk og psykisk helse. Pass på å få nok og god søvn, spis regelmessige måltider med sunn og variert mat, tren og hold deg i god fysisk form, vær ute daglig gjerne i naturen, vær sammen med andre og gjør noe du liker og føler at du får til. Se også vedlagte artikkel.

Lykke til.

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Har du det ikke bra? Slik kan du hjelpe deg selv

jente deppa

Den som ikke har det så bra, kan ofte føle andres gode råd som slitsomme. Som det der med å prate med en voksen. Hvor lett er det egentlig når man har det som værst og ikke engang klarer å fortelle det til sine foreldre? her kommer i alle fall noen tips fra psykologer og andre som vet hva man kan gjøre om man har det trist.

Les mer

Endelig et friår - hva skal du finne på?

Smilende mann står på klippe med utsikt over havet (foto: colourbox.com)

Skal du ha en pause fra skole og utdanning? Usikker på hva du vil bruke året til? Jobbe, reise, oppleve noe nytt, bli kjent med nye mennesker? Her får du tips til hva friåret kan inneholde.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Deprimert
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om deprimert