Hopp til hovedinnholdet

Er lei skole, å kommer nok aldri mer til å gå skole. Hva kan jeg gjøre som ikke kan begynne å studere eller få en lærlingeplass

Gutt 18 år
 

Spørsmål

hei er 18 år, har ikke fullført yrkesfag på vgs en gang. Er lei skole, å kommer nok aldri mer til å gå skole. Så da er spørsmålet mitt hva kan jeg gjøre som ikke kan begynne å studere eller få en lærlingeplass. Kan godt jobbe som frivillig, men har ikke råd å betale for det. Tar imot alle gode råd :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmål!


Det viktigste nå er at du skaffer deg en jobb eller eventuelt annen aktivitet som du føler er meningsfull. Senere vil det være viktig at du hele veien har "gjort noe fornuftig". Dette slik at du ikke har hull i CV'n. Hull i CV'n vil si en periode der du ikke har gjort noe som helst. Slike hull kan nemlig bli vanskelig å forklare ved senere jobbsøking eller ansettelser. Arbeidsgivere ønsker ansatte som har stått på og brukt tiden godt.

 

Det er flott at du har sendt inn dette spørsmålet til oss. Jeg synes det viser at du virkelig vil bruke tiden din på en god måte framover. :) Har du noen interesser eller noe du liker godt å holde på med? Kanskje det finnes jobber innenfor noe av dette. Liker du barn og omsorg, kanskje du kan søke assistentjobb i barnehage eller på sfo/aktivitetsskolen. Liker du idrett eller å holde deg i form, kanskje er det jobbber til deg i en sportsbutikk eller i idrettshallen. Har du drevet med noen idrett, kanskje du kan være hjelpetrener for de yngre utøverne i klubben. Kanskje kan du tenke deg å jobbe i servicenæringen, i butikk, på kafé eller restaurant. Har du førerkort og trives med å kjøre bil, kanskje du kan søke jobb i Posten eller som bud. Dette er bare eksempler. I artikkelen under dette svaret finner du også andre forslag. Det viktigste er at du tenker gjennom hva du selv har lyst til. Kom i gang med jobbsøkingen raskest mulig, da er sjansene større.

 

Det er flott å engasjere seg i frivillig arbeid. Som du selv nevner er imidlertid dette sjelden betalt. Kanskje må du derfor ha en betalt jobb i tillegg. Man lærer uansett utrolig mye av frivillig arbeid, som du helt sikkert får bruk for senere. Dessuten teller det veldig positivt på CV'n din at du har stått på for andre. Sjekk for eksempel hvordan man kan engasjere seg i Røde kors. I menyen til venstre på den nettsiden ser du oversikt over mulighetene.

 

Kanskje engasjerer du deg for noe spesielt? Det finnes en rekke organisasjoner innen alt fra politikk til natur, kultur og religion. Sjekk for eksempel oversikten over ungdomsorganisasjoner hos Barne- og ungdomsrådet i Oslo.

 

Noen bruker tid på frivillig arbeid, språkreise eller work and travel i utlandet. Et utenlandsopphold kan gi både nyttige erfaringer, kunnskap du ikke får hjemme og mange morsomme opplevelser. Sjekk artikkelen under dette svaret.

 

Et år på folkehøgskole kan være en fin måte til å dyrke interessene dine, på en skole uten lekser og karakterer. Du finner oversikt over skoler og linjer på linken.

 

I artiklene under dette svaret er enda flere tips til hva du kan finne på framover. Håper noe av dette kan gi inspirasjon eller gode ideer til noe akkurat DU har lyst til. Stå på, og lykke til! :)

Hilsen utdanningsrådgiveren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vil du ut i verden?

Jente planlegger reise (colourbox.com)

Studier, jobb eller frivillig arbeid i utlandet gir deg minner for livet og erfaringer du ikke finner hjemme.

Les mer

Søker du jobb for første gang?

Klippe gress (colourbox.com)

Trenger du en deltidsjobb ved siden av skolen? Eller er du på leting etter sommerjobb? Her er våre tips til deg som søker jobb for første gang.

Les mer

Endelig et friår - hva skal du finne på?

Smilende mann står på klippe med utsikt over havet (foto: colourbox.com)

Skal du ha en pause fra skole og utdanning? Usikker på hva du vil bruke året til? Jobbe, reise, oppleve noe nytt, bli kjent med nye mennesker? Her får du tips til hva friåret kan inneholde.

Les mer

Drømmer du om en jobb i utlandet?

Gardermoen flyplass (colourbox.com)

Mye skal ordnes, og planlegging tar ofte lenger tid enn du tror. Det er ikke alltid lett å få seg jobb i et ukjent land. Ta initiativ, skaff deg informasjon og finn ut hva som er mulig.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Frivillig arbeid
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om frivillig arbeid


Quiz: Hva vet du om tobakk?

Hvordan reklamerer tobakksprodusentene?