Hopp til hovedinnholdet

I hjembygda mi så er det nesten ingenting å gjøre. Bygge motorcross-bane?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en gutt på 15år som er veldig interessert i Motorcross og FMX. Det som er problemet, er at i hjembygda mi så er det nesten ingenting å gjøre på for ungdommene her. De gamle syter hele tida at ungdommene her i bygda ikke gjør noe, og bare driver dank nede på ''naustet''. Til og med de gamle har mer å gjøre på en ungdommene, med tanke på at de går på dans, basar, lotto og drar til syden med pensjonister og alt mulig rart. Mens vi ungdommer har bare en ungdomssklubb og fotball og handball, og ski om vinteren. Fotballen her er ikke noe interessant i det hele tatt, fordi de beste blir prioritert.. Jeg har veldig lyst til å få prøvd å lage en crossbane for at ungdommene her i bygda skal kunne gjøre noe. Men problemet er at jeg ikke vet hvordan jeg skal gå frem. Her er mange stader utenfor boligområder (der det ikke kan komme støy) som man kunne bygd crossbaner på. Jeg har ofte tenkt på å ta kontakt med NMF for å spørre om råd, men har aldri tatt meg tid til det. Foreldrene mine har også tenkt tanken, ettersom jeg er veldig interessert i denne sporten, og det er alt jeg gjør på. Men det er bare det å overbevise politikerene og resten av bygda om at vi må stå sammen med dette prosjektet. Om dette er for langdrygt: - Hvordan kan JEG gå frem og si at jeg vil gjøre alt jeg kan for å få en motorcross- bane her? Jeg vil også prøve å få foreldre som driver med gravemaskiner til å hjelpe frivillig til for å støtte ungdommene her. Og dette vil jeg skal være en frivillig organisasjon der alle er velkomne og alle blir prioritert uavhengig av dyktighet, slik som det er på alle sporter her. Jeg ble selv prioritert foran de ''dårligere'', og da jeg fann ut at ene kompisen min ikke ble prioritert sammen med meg, så slutta jeg slik at han fikk min plass på ''prioritert- lista''. Håper på godt svar! :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmål!

 

Dette høres ut som et helt supert initiativ! Selvsagt skal du stå på for å få til dette! :)

 

Jeg anbefaler at du aller først tar kontakt med NMF. Det kan være lurt å få råd fra andre som har erfaring på området og som har vært gjennom denne prosessen før. De har helt sikkert råd til deg om hvordan du bør gå fram, hva som er viktig å huske på osv. I tillegg har de helt sikkert gode argumenter som du kan ha i bakhånd til de motstanderne du vil møte på din vei. Dette kan være lurt å ha i bakhånd, for du vil helt sikkert møte på mennesker som er i mot et tiltak som dette. Ikke la disse knekke deg. Det er viktig med debatt og diskusjon i lokalsamfunnet for å komme fram til de beste løsningene. Lag deg derfor en god liste over argumenter som taler for en motorcross-bane. Her kan helt sikkert NMF hjelpe til litt på veien. Ta derfor en prat med dem eller send en mail dit raskest mulig.

 

Du må avtale møter med politikere i kommunen din. Prøv å få til et møte med ordføreren, eller noen i kommunestyret. Legg fram saken din og argumentene dine. Har dere noe ungdomsråd på stedet der du bor? I så fall kan dette være en super sak for ungdomsrådet. I tillegg kan elevrådet på skolen påvirke, og kanskje har kommunen din barn- og unges kommunestyremøte der denne saken kan taes opp. Ungdommer skal høres i lokalmiljøet, så her gjelder det å stå på og komme i kontakt med flest mulige politikere.

 

Skap blest rundt saken din! Dette kan bety at du skriver leserinnlegg i lokalavisen, at du samler sammen folk som er villige for å jobbe gratis med byggingen av bane, at du samler underskrifter fra personer som ønsker motorcorssbane osv. Få med deg flest mulige på "ditt lag", så er dere flere som kjemper sammen. Jo flere man er, desto større sjanse er det for at dere blir hørt.

 

Sjekk om det finnes støtteordninger som kan være til hjelp økonomisk. Kommunen din har kanskje satt av egne midler til tiltak for ungdom eller sport, eller egne støtteordninger som ungdom kan søke på. Sjekk også ut om ordninger som Frifond og Aktiv ungdom kan være aktuelle å søke på. Hvis det er vanskelig å ordne dette helt alene, spør foreldrene dine om hjelp. I tillegg kan som sagt ungdomsrådet bidra her. Kanskje finnes også noen voksne ildsjeler som jobber på ungdomsklubben. Legg fram dette for dem, ofte er ansatte på ungdomsklubber villige til å hjelpe med akkurat saker som dette for ungdom.

 

Jeg ønsker deg riktig lykke til, og håper veldig at dette er noe du får til!

Hilsen utdanningsrådgiveren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Er du ung og kreativ, men blakk?

Jente med en god idé (www.colourbox.com)

Har du og vennene dine planer om å arrangere en konsert? Eller kanskje har dere alltid har drømt om å bygge en ny rampe for skateboard? Det er mange ordninger dere kan søke om å få støtte fra.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Frivillig arbeid
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om frivillig arbeid