Hopp til hovedinnholdet

Friår før studier, gjerne i Tyskland eller Storbritannia

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! Eg blir ferdig med vidaregåande i vår og kunne tenkje meg å gjere "noko anna" før eg byrjar å studere. Eg vil gjerne til utlandet, da helst til Tyskland eller Storbritannia, men eg synest det er vanskeleg å finne info om kva eg kan gjere. Frivillig arbeid eller noko liknande høyrest veldig interessant ut for meg - elles måtte det ha vore noko anna med ikkje altfor høge kostnadar. Har sjekka ut AktivUngdom sitt opplegg, men vil gjerne ha fleire alternativ. Hadde sett pris på hjelp til å finne organisasjonar/arbeidsplassar/informasjon/stadar eg kan henvende meg - ja, i det heile tatt! :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

For veldig mange blir et friår ikke bare et kjærkomment avbrekk fra skolen, men også helt avgjørende for hva de velger å gjøre videre med tanke på utdanning og jobb. Enten man velger å reise, jobbe, gå på kurs eller være frivillig vil man uansett få nye perspektiver og sannsynligvis bli god i språk.

 

Frivillig arbeid kan for mange være den enkleste løsningen fordi man går inn i et opplegg der mye er organisert for en. Du nevner Aktiv Ungdom, som har et godt opplegg der det meste er gratis, men vil du vite om andre muligheter, kan du se på artikkelen vår om frivillig arbeid. Betingelsene varierer hos de forskjellige organisasjonene, så du bør se på nettsidene deres og kanskje ta kontakt direkte. Husk at det er viktig å planlegge i god tid. Hvis du vil prøve Aktiv Ungdom, er søknadsfristen 1. mai!

 

Hvis du har lyst til å prøve å få deg jobb i utlandet, kan du se på NAV sine utenlandssider. Der ligger en del tips til jobbsøkere til ulike land. NAV er dessuten knyttet til EURES-portalen, som også legger ut lignende informasjon. Et annet sted der du finner informasjon om jobbmuligheter er den Europeiske ungdomsportalen, ute i venstre spalte kan du bytte mellom de ulike landene og få frem den informasjonen du ønsker. Samme sted kan du også søke opp muligheter for praksisopphold. Mange velger også et år som au pair.

 

Håper dette er til hjelp, lykke til!

 

Vennlig hilsen

 

Eurodesk Norge 

www.eurodesk.no

www.facebook.com/EurodeskNorway

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Frivillig arbeid i utlandet? Dette bør du tenke på

Jente med to barn på stranden (www.colourbox.com)

Å jobbe frivillig i utlandet kan være krevende. Særlig hvis du ikke er godt forberedt.

Les mer

Vil du ut i verden?

Jente planlegger reise (colourbox.com)

Studier, jobb eller frivillig arbeid i utlandet gir deg minner for livet og erfaringer du ikke finner hjemme.

Les mer

Endelig et friår - hva skal du finne på?

Smilende mann står på klippe med utsikt over havet (foto: colourbox.com)

Skal du ha en pause fra skole og utdanning? Usikker på hva du vil bruke året til? Jobbe, reise, oppleve noe nytt, bli kjent med nye mennesker? Her får du tips til hva friåret kan inneholde.

Les mer

Frivillig arbeid i utlandet

Jente i Afrika (colourbox.com)

Vil du jobbe med ville dyr i Afrika? Gårdsarbeid i Latin-Amerika, eller hjelpe til på et barnehjem i Romania? Få en opplevelse for livet, og gjør en innsats for andre med frivillig arbeid i utlandet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Frivillig arbeid
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om frivillig arbeid