Hopp til hovedinnholdet

Veldig fint å kunne hjelpe til litt med noe jeg interesserer meg for

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei :) Jeg har veldig lyst til å bli kjent med nye mennesker. Derfor tenkte jeg å melde meg inn i en eller annen orginisasjon, men da fant jeg fort ut at det koster penger. Noe jeg ikke har. Jeg vil gjerne hjelpe til litt, ha en jobb, holde på med noe viktig, men samtidig treffe nye mennesker, og vite at jeg gjør en viktig sak, uten at jeg er nødt til å betale mange penger som jeg ikke har. Har du noen forslag til ett sted eller flere hvor jeg kan hjelpe til med frivillighetsarbeid/lignende, møte nye mennesker, uten å betale noen ting? Jeg er bare 15 år gammel så det har vært veldig vansklig for meg å skaffe meg en jobb som jeg interesserer meg for. Så det hadde vært veldig fint å kunne hjelpe til litt med noe jeg interesserer meg for, uten å høre at jeg er for ung og at jeg ikke har noe å bidra med. Jeg lurer også på om det er noen steder jeg kan jobbe med lønn utenom i en matbutikk? Urettferdig at vi under 18 ikke skal få lov til å ha en ordentlig jobb. Hilsen j,15

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Det finnes utrolig mange organisasjoner hvor du kan gjøre en innsats eller bidra for andre. Mange av ungdomsorganisasjonene har en symbolsk medlemskontingent på 50-100 kr. I artikkelen under dette svaret finner du oversikt over aktuelle organisasjoner.

 

Hvis du vil hjelpe til i lokalmiljøet ditt, kan også frivillighetssentralene være et godt sted å begynne. Oversikt over lokale frivillighetssentraler finner du på nettstedet www.frivilligsentral.no.

 

Andre alternativer er å tenke godt gjennom hvor i ditt lokalmiljø du kan bidra. Kanskje er det noen som kan trenge hjelp til å klippe plenen, passe barn av og til, besøksvenn på det lokale eldresenteret eller liknende. Her gjelder det å tenke kreativt, for det er helt sikkert noen som vil sette stor pris på din hjelp. Sjekk også tips i artikkelen om frivillig arbeid under dette svaret.

 

Det finnes mange jobber som kan passe også for deg under 18 år. Imidlertid kreves det gjerne at du står på og gjør en skikkelig innsats for å finne deg jobb, for slike jobber lyses sjelden ut. Når det gjelder eksempler på betalte jobber for deg under 18 år, kan du jo vurdere:

  • på kontor
  • i bibliotek
  • i butikk
  • på restauranter, kafeer, hotell, pensjonater og liknende
  • på campingplasser og hytteutleie
  • i parker, gravlunder etc
  • som avisbud
  • i barnehager, SFO

 

 

Lykke til!

Hilsen utdanningsrådgiveren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Frivillig arbeid i Norge

En jente og to gutter holder hverandre i hendene og løfter dem i været  (www.colourbox.com)

Ønsker du en mer meningsfylt fritid finnes det nok å gjøre. Finn ut hvordan du kan hjelpe, og få en oversikt over frivillig arbeid i Norge.

Les mer

Engasjert? Bli med i en organisasjon!

Ungdommer demonstrerer utenfor Stortinget i Oslo (foto: ung.no)

Hva brenner du for? Ønsker du å påvirke samfunnet rundt deg? Eller kanskje ser du etter nye venner? Å engasjere seg i en organisasjon gir mange fordeler.

Les mer

Under 18 og på jakt etter jobb?

Beiser en benk (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å finne en jobb om du er under 18 år, men det er ikke umulig. Her er våre fem jobbtips til deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Frivillig arbeid
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om frivillig arbeid