Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Hei, hva er årsaker til at mensen kan utebli utenom at man er gravid?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, hva er årsaker til at mensen kan utebli utenom at man er gravid? Jeg skulle hatt mensen forje uke, men jeg fikk det ikke. Jeg har ikke hatt det veldig lett ukene før det, jeg har hvert ekstra sliten og trengt mer søvn og nesten sovet meg gjennom dagen på skolen. Jeg har sjekket opp at symptomene min lignet veldig på lavt stoffskifte. jeg sliter selv med angst og skal ha regelmessig mens, men jeg stresser over at jeg ikke helt får det på den akurate datoen. Jente 17

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

De første årene man har mensen er det normalt at denne er uregelmessig. Det kan gå alt fra flere måneder mellom hver gang, til bare et par uker. Mengde og hvor lenge det varer, vil også variere. Hvis mensen er borte gjør man sjeldent noe sjekk hos lege for å finne årsaken før mensen har vært borte i minst 6 måneder for unge kvinner.

Mensen kan også bli uregelmessig eller borte om det har skjedd store endringer i livet. Det kan være stress, sykdom, slanking eller at man trener veldig mye. Mensen vil da kommet tilbake som normalt når kroppen har fått hentet seg inn igjen. Noen medisiner kan også gjøre at mensen blir borte.

Har du hatt ubeskyttet sex er det viktig å ta en graviditetstest om mensen ikke kommer. En graviditetstest må man vente minst 2 uker fra man hadde ubeskyttet samleie til man kan være sikker på at den er negativ. Hvis du er i tvil kan du ta en ny test senere. Husk at du kan bli gravid selv om det er lenge siden du hadde mens eller har uregelmessig mens. Bruk derfor alltid prevensjon.

Går du på hormonell prevensjon så kan det være årsaken til at man har uregelmessig mens. Spesielt gjelder dette prevensjon som bare inneholder hormonet gestagen og ikke østrogen (p-stav, Cerazette, p-sprøyte og hormonspiral). Denne typen prevensjon kan gi mye blødninger, oftere, sjeldnere eller aldri. Det er helt normalt og ikke farlig for kroppen.

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Slapp i kroppen og lite opplagt?

Trøtt gutt (colourbox.com)

Da er tiden kommet for at du tar tak i deg selv og gjør noe med det.

Les mer

Mensen - sånn er det

Jente på do (colourbox.com)

Har du ikke fått mensen ennå? Eller kommer den hver måned nå, regelmessig eller ikke? Er det ok, eller er det en plage hver gang? Mensen vil komme i 35-40 år av en kvinnes liv, så det er viktig å prøve å leve godt med den.

Les mer

Dette kan du snakke med helsesøster om

Helsesøster

Helsesøster kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Graviditet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om graviditet