Hopp til hovedinnholdet

Jeg fikk nettopp satt inn hormonspiral hos fastlegen. Han sjekket ikke om jeg var gravid. Er veldig paranoid på dette planet, og vil ta en test. Er i et fast forhold. Jeg aner ikke når jeg skal/har mensen. Men kan jeg ta en test  når som helst selv om jeg ikke vet når det er «optimalt» å ta den? Er det sikkert nok? Kan jeg evt kjøpe 4 tester å teste det hver uke i en mnd selv? Og være da 100% sikker? Eller er det ikke nødvendig i det hele tatt, nå som jeg har spiral? 

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg satt nettopp inn hormonspiral hos fastlegen, men han sjekket ikke om jeg var gravid. Er veldig paranoid på dette planet, og vil ta en test. Er i fast forhold. Men jeg aner ikke når jeg skal/har mensen, så kan jeg ta en test hos dere når som helst selvom jeg ikke vet når det er «optimalt» å ta den? Er det sikkert nok? Kan jeg evt kjøpe 4 tester å teste det hver uke i en mnd selv? Og være da 100% sikker? Eller er det ikke nødvendig i det hele tatt, nå som jeg har spiral? Igjen, er veldig paranoid og har ikke kunnskap nok til å finne ut ting selv. Takk for svar! 

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Om du var gravid da du fikk satt inn spiralen kan du finne ut av det ved å ta en gravitest. Gravitester skal man kunne stole på svaret av fra 14 dager etter evt graviditetstart. Om du tar en gravitest 14 dager etter at du fikk satt inn spiralen skal du kunne stole på svaret. Nå med spiral er det uansett ikke sikkert du vil få mensblødninger. Med spiral kan det komme alt  mindre uregelmessige blødninger til ingen blødning.Hormonspiral er noe av det sikreste du kan bruke som prevensjon. Å bli gravid med hormonspiral er uvanlig.

Å ta mange gravitester burde uansett være helt unødvendig. 

Hilsen jordmor, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Langtidsprevensjon, sikreste beskyttelse mot graviditet

Spiral (shutterstock.com)

P-stav, hormonspiral og kobberspiral gir best beskyttelse mot graviditet, siden de alltid er der og ikke er noe du kan glemme å bruke. Og de kan brukes av de aller fleste. Får du satt dem inn når du er mellom 16 og 22 år har du en gratis, eller svært billig, prevensjon i inntil 5 år.

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Graviditet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om graviditet


Quiz: Rettigheter for elever

Hva teller for hvilken karakter du får?