Hopp til hovedinnholdet

Bruker Isotretinoin mot kviser. Bruker i tillegg p-stav. For å få orden på blødningene mine bruker jeg i tillegg p-piller. Har hat sex flere ganger uten kondom. Husker ikke helt hva hudlegen sa mht. dette med graviditet. Må jeg bruke kondom i tillegg til en måned etter avsluttet kur?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei Jeg begynte på isotretinom kvisekuren for ca 2-3 måneder siden. Jeg har hatt p-stav siden mai og nå går jeg på p-piller for å regulere mensen. Begynte på første brett for 2 uker siden. Jeg hadde sex er om dagen uten kondom, flere ganger med samme person den kvelden. Er d en mulighet for at jeg kan bli/er gravid? Jeg skjønte ikke/husker ikke hva hudlegen min sa om det. MÅ jeg bruke kondom til jeg er ferdig med kuren og en måned etter? Skjønner ikke hvorfor jeg må det når jeg har pstav og nå i tillegg p-piller som jeg tar. Håper du kan svare på dette.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Det er slik at det med denne type medisin er ekstremt stor fare for fostermissdannelser om man blir gravid. Derfor er det anbefalt, som det står i felleskatalogen, minst 1 og helst 2 komplementære prevensjonsformer. Primær prevensjonsmetode må være pålitelig, f.eks. hormonbasert metode, og i tillegg barrieremetode (pessar eller kondom). Når du nå bruker både p-stav og p-piller er sånn sett dette kravet tilfredsstilt. Det er således svært liten fare for at du skulle bli gravid. Hudlegen din vil nok at du i tillegg bruker kondom ved samleie, men faren for graviditet er så liten at du ikke reduserer faren for graviditet ved å bruke kondom i tillegg.
Skulle du bli gravid  nå eller i de påfølgende 5 ukene etter avsluttet behandling vil man anbefale abort på grunn av at faren for fostermissdannelser er ekstremt stor.

 

Hilsen jordmor, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kviser

Kviser (colourbox.com)

Nesten alle unge får kviser på et eller annet tidspunkt, men hvorfor får vi dem? Og hva kan du gjøre for å bli kvitt dem? Her får du svarene.

Les mer

Praktiske tips om hormonell prevensjon

P-piller (colourbox.com)

Lurere du på når du er sikker etter oppstart med prevensjon, når det har gått for lenge mellom to p-piller, hvordan utsette mens eller noe annet. Du finner svar på det og mye annet i denne artikkelen.

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Graviditet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om graviditet


Quiz: Hva vet du om fjellvett?

Hva er lurt å ha med på lange turer?