Hopp til hovedinnholdet

Hadde sex uten kondom, kan jeg være gravid?

Jente 14 år
 

Spørsmål

jeg og typen hadde sex i går, 17 mai, uheldigvis uten kondom. vi vet ikke om han kom inni meg eller ikke, jeg er livredd for å bli gravid. jeg skulle hatt mensen i går, den har fremdeles ikke kommet og jeg kan ikke være gravid. jeg er bare 14 år, jeg har ikke så mye penger i cash, alt er i bank så jeg har dessverre ikke råd til angrepille nå.. jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, foreldrene mine kan ikke finne ut at dette fordi vi hadde netop en prat om at de ikke ville bli besteforeldre og sånne ting.. hjelp meg plis

Besvart 22.05.2018 15:21
 

Svar
Hei

Så fint at du skriver til ung.no.

Så lenge at du ikke bruker kondom eller annen form for prevensjon så kan du bli gravid. Dette er en av grunnene til at vi har en seksuell lavalder på 16 år i Norge. 

Vi har denne aldersgrensen for å beskytte personer under 16 år mot å bli utsatt for seksuelle handlinger man ikke er moden for. Det er også slik at sex kan føre til graviditet og seksuelt overførbare infeksjoner, som for eksempel klamydia. Det er derfor viktig at man er moden og klar over slike konsekvenser før man har sex, slik at man kan beskytte seg mot dette.

Du skriver videre at du ikke har penger til angrepille så dette har ikke blitt tatt. Det er vanskelig å si noe om du har blitt gravid eller ikke så en graviditetstest bør du nok ta 3-4 uker etter at dette skjedde, spesielt hvis du ikke har fått blødning til da. Men, siden du er så ung som du er så er det også vanlig at man har uregelmessig menstruasjon. 

De første årene man har mensen er det normalt at denne er uregelmessig. Det kan gå alt fra flere måneder mellom hver gang, til bare et par uker. Mengde og hvor lenge det varer, vil også variere. Hvis mensen er borte, og man ikke mistenker graviditet, gjør man sjeldent noe sjekk hos lege for å finne årsaken før mensen har vært borte i minst 6 måneder for unge kvinner.

Mensen kan også bli uregelmessig eller borte om det har skjedd store endringer i livet. Det kan være stress, sykdom, slanking eller at man trener veldig mye. Mensen vil da kommet tilbake som normalt når kroppen har fått hentet seg inn igjen. Noen medisiner kan også gjøre at mensen blir borte.

Du skriver videre at dere er usikre på om han kom inni deg eller ikke. 

Det kan være sædceller i den væsken som gjør penis våt når gutten er kåt, så dere er ikke trygge selv om gutten trakk seg ut før utløsning. Det finnes ingen helt sikre perioder. 

Du kan ta gratis graviditetstest hos Amathea, helsesøster på skolen eller helsestasjon for gravide. De to siste plassene har også klamydia-testing. Legger også ved noen artikler du kan lese. 

Håper svaret var til hjelp for deg. 

 

Vennlig hilsen 

Amathea- Gravid og usikker?

Noen å snakke med

i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kan jeg ha blitt gravid? Vanlige spørsmål

Jente tenker (colourbox.com)

Sikker prevensjon er ikke alltid tilgjengelig når du trenger det - du tar en sjanse eller kondomet kan sprekke. Så kommer redselen for å være gravid. Her finner du svar på noen vanlige spørsmål i denne forbindelse.

Les mer

Nødprevensjon - "angrepille"

Bekymret jente (colourbox.com)

Det kan være godt å ha en reserveløsning hvis du av en eller annen grunn har hatt ubeskyttet samleie eller hatt uhell med den prevensjonsmetoden du bruker. Her kan du lese mer om nødprevensjon.

Les mer

Kondom

Fakta om kondomer (ung.no)

Kondom er det eneste sikre prevensjonsmiddel som gutter kan bruke. Kondom beskytter både mot graviditet og kjønnssykdommer.

Les mer

Gratis kondomer

Holder et kondom (colourbox.com)

Dette må du vite om kondomer. Visste du at du kan få tilsendt kondomer gratis i posten?

Les mer

Mange blir smittet av klamydia

Par i senga (colourbox.com)

Rundt 25 000 tilfeller av klamydia oppdages hvert år. Mange tester seg ikke, og siden klamydia sjelden gir symptomer, kan mange være smittet og smitte andre uten å vite det. Det gjør at faren for å bli smittet ved ubeskyttet sex er stor.

Les mer

Prevensjonsvelger: finn rett prevensjon

Finn rett prevensjon på ung.no (colourbox.com)

Det er mange prevensjonsmetoder å velge mellom for deg som er jente, men hva vil være mest riktig for deg? Ung.no har laget en prevensjonsvelger som kan gjøre det lettere for deg å velge.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Graviditet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om graviditet