Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg være gravid?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er 15 og har hatt sex med kjæresten min, bruker ikke p-piller. Og jeg ble plutselig skikkelig redd. Jeg skulle fått mensen i dag men den har ikke kommet. Og jeg så på brystene mine i stad, de har blitt lott større de siste dagene, og jeg har fått symptomene jeg pleier å få når jeg skal ha mensen. så også på brystene mine at blodårene er veldig synlige plutselig. Og jeg blir skikkelig stressa. Burde jeg være nærvøs?

Besvart 29.06.2018 11:36
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Du skriver at du har sex med kjæresten din, men ikke bruker p-piller? Betyr det at dere ikke bruker prevensjon i det hele tatt? Eller har dere brukt kondom? Om dere har brukt kondom, bør du ikke være bekymret for graviditet :-)

Når man ikke bruker prevensjon, risikerer man graviditet. Både "å hoppe av i svingen" og å bruke "sikre perioder" er svært usikre metoder.

Samleie hvor gutten trekker seg ut av skjeden før han får utløsning kalles å «hoppe av i svingen». Da er faren for å bli gravid mindre enn om gutten har fått utløsning i skjeden, men det er fortsatt en mulighet. Når gutten blir opphisset kommer det ofte en litt blank væske ut av penis. Det kalles precum og er et slags glidemiddel. Det kan være levende spermceller i denne væsken, og det er derfor ikke umulig at man kan bli gravid selv om gutten ikke har utløsning i skjeden.

Det viser seg også at det er lett å tøye grensene når man skal avbryte et samleie. Det er like før sædutløsningen at gutten har størst nytelse. Da kan det være veldig lett å fortsette litt til, kanskje til det er for sent og han får sædutløsning i skjeden. Avbrutt samleie er derfor ingen god "prevensjon" da det er høy risiko for graviditet.

Såkalte «sikre perioder» er dager man tror man kan ha ubeskyttet sex uten at man blir gravid. Det er størst sjanse for å bli gravid rundt eggløsningen. For å finne ut når man har eggløsning må man ha oversikt over når mensen kommer, og denne må være helt regelmessig. For de med 28 dagers regelmessige sykluser vil en eggløsning stort sett komme 2 uker etter mensens første dag. Sædceller kan leve i livmoren opptil 5-7 døgn etter samleiet, så man kan bli gravid hvis man har samleie flere dager før eggløsning også.

Det viser seg at det er veldig vanskelig å regne ut når disse «sikre periodene» er, og særlig for unge kvinner. Dette skyldes at man kan ha uregelmessige eggløsninger. Man får alltid en menstruasjon 2 uker etter en eggløsning, men man kan aldri være helt sikker på om en eggløsning kommer 2 uker etter en menstruasjon. Om det er ny eggløsning når man har mensen, eller rett etterpå, kan man også bli gravid når man har mensen. 

Man kan også få endret tiden på eggløsning ved stress, reising, sykdom, dietter og hard trening. Mange unge kvinner opplever at mensen plutselig blir forsinket uten noe som helst grunn. Selv om man tror man har helt regelmessig menstruasjon, kan man derfor bli gravid i de periodene man tror man er sikker.

For å være sikker på at man ikke skal bli gravid er det derfor viktig å bruke prevensjon ved hvert samleie uansett hvor i menstruasjonssyklusen man er.

Har man hatt samleie og er bekymret for graviditet kan man ta nødprevensjon. Dette kan kjøpes reseptfritt på apoteket. Denne skal tas så raskt som mulig og innen 3 døgn (Norlevo) eller 5 døgn (EllaOne) etter ubeskyttet sex.

Nødprevensjon kan hindre graviditet, men hvis du allerede er gravid vil ikke nødprevensjonen avbryte det eksisterende svangerskapet. Nødprevensjon kan derfor ikke forårsake abort. Det er veldig viktig å alltid bruke prevensjon for å sikre seg mot graviditet.

Graviditetstegn oppstår som regel ca 4-6 uker etter at man har hatt ubeskyttet samleie, eller ca 2-3 uker etter at mensen ikke har kommet som den skal. De vanligste symptomene på graviditet er tretthet, kvalme og ømme bryster. Noen føler også litt murring/smerter i magen som ligner menssmerter og dette skyldes som regel at livmoren vokser. De samme symptomene kan man ha når man er i ferd med å få mensen. Enkelte opplever ingen eller lite tegn på at de er gravid.

Graviditetstesten vil kunne vise at man er gravid ca to uker etter at man hadde ubeskyttet samleie, eller dersom en tar testen hvis mensen ikke kommer. Graviditetstesten måler hormoner som kroppen sender ut bare når man er gravid. Det er ingen grunn til å teste seg før det har gått minst to uker etter ubeskyttet sex, for da kan det være at man ikke har nok hormoner i kroppen til at testen er positiv selv om man er gravid. Hvis man ikke har noen helseplager, kan man godt vente å se om mensen kommer før man tester seg.

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Mensen - sånn er det

Bind (colourbox.com)

Har du ikke fått mensen enda? Eller kommer den hver måned nå, regelmessig eller ikke? Mensen vil komme i 35-40 år av en kvinnes liv, så det er viktig å prøve å leve godt med den.

Les mer

Graviditetstest

Graviditetstest (colourbox.com)

Du er redd for å ha blitt gravid, bare litt urolig fordi du syns brystene er litt ømme, eller mensen er litt sen. Du tenker at du må få sjekket det ut, men NÅR kan du egentlig ta en graviditetstest som gir deg et sikkert svar?

Les mer

Prevensjonsvelger: finn rett prevensjon

Finn rett prevensjon på ung.no (colourbox.com)

Det er mange prevensjonsmetoder å velge mellom for deg som er jente, men hva vil være mest riktig for deg? Ung.no har laget en prevensjonsvelger som kan gjøre det lettere for deg å velge.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Graviditet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om graviditet