Hopp til hovedinnholdet

Hun er bekymret for for om hun kan ha blitt steril av klamydia.

Jente 19 år
 

Spørsmål

Jeg hadde sex for første gang for litt under to måneder siden. Jeg var kjempefull og vet ikke om gutten tok på kondom! Jeg har forsøkt å ta egwntest for klamydia hos helsesøster på skolen, men jeg synes det gjorde utrolig vondt. Nå har jeg vondt i eggstokkene og jeg føler at utfloden min er mer slimete og en annen farge enn vanlig. Jeg er kjempebekymret for at jeg har fått klamydia og har blitt steril. Angsten for sterilitet og klamydia har tatt over livet mitt og jeg tenker på det store deler av dagen og om natten slik at jeg ikke får sove. Hva skal jeg gjøre når jeg ikke klarer å ta egentestene? Er det ingen steder hvor noen kan gjøre det for meg så jeg får testet meg ordentlig? Det haster veldig fordi jeg hadde blitt knust om jeg blir steril, det er virkelig en av mine verste mareritt!!!

Besvart 09.07.2018 18:57
 

Svar
Hei

Jeg forstår at du tenker mye på dette og er bekymret, men jeg skal prøve å berolige deg.

Det er to typer klamydiatester for jenter. Den ene er en skjedeprøve og den andre en urinprøve. På Helsestasjon for ungdom utfører de begge testene og de kan hjelpe deg hvis du trenger det.

GRAVID?
Siden du er usikker på om dere brukte kondom, bør du også tenke på muligheten for graviditet. Dersom du har hatt mensen etter dette, er det liten risiko for graviditet, men hvis du ikke har hatt mensen anbefaler jeg deg å ta en graviditetstest. Det kan du også gjøre på Helsestasjon for ungdom.


KLAMYDIA
Klamydia er ikke så farlig som det kanskje fremstilles. De aller fleste som blir smittet har kun smitten i skjeden og urinrøret, og der gjør det ingen skade.

Det er en liten risiko for at klamydiabakterier går fra skjeden og inn i livmoren, slik at man får en bekkeninfeksjon. En bekkeninfeksjon kan gi en risiko for at eggledere kan bli tette slik at du får nedsatt fruktbarhet. Du blir ikke steril, men kan ha problemer med å få barn på egenhånd. For de fleste så vil klamydia bare holde seg i skjeden eller urinrøret, og der vil det ikke gi skade. Det er derfor sjeldent at man får bekkeninfeksjon og nedsatt fruktbarhet. 

SMERTER I EGGSTOKKENE
Du sier at du kjenner smerte fra eggstokkene. Det kan hende at du har eggløsning og kjenner det, eller at det er noe annet. Derfor anbefaler jeg deg å dra på Helsestasjon for ungdom eller hos fastlegen for å sjekke deg.

Å ta en selvtest skal ikke gjøre vondt. Du skal ta pinnen forsiktig opp i skjeden og "snurre" den rundt i skjeden noen runder. 

Du kan også teste deg for klamydia ved å avgi en urinprøve. For å få hjelp til å utføre skjedeprøven eller urinprøven kan du gå på Helsestasjon for ungdom der du bor. De er veldig gode på dette.

Lykke til!

Hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Graviditetstest

Graviditetstest (colourbox.com)

Du er redd for å ha blitt gravid, bare litt urolig fordi du syns brystene er litt ømme, eller mensen er litt sen. Du tenker at du må få sjekket det ut, men NÅR kan du egentlig ta en graviditetstest som gir deg et sikkert svar?

Les mer

Klamydia - fakta

Klamydia

Klamydia er den vanligste seksuelt overførbare infeksjonen, og de fleste som er smittet, merker det ikke. Alle bør teste seg når de bytter partner, så de ikke risikerer å gå med smitten lenge og smitte andre igjen.

Les mer

Mange blir smittet av klamydia

Par i senga (colourbox.com)

Rundt 25 000 tilfeller av klamydia oppdages hvert år. Mange tester seg ikke, og siden klamydia sjelden gir symptomer, kan mange være smittet og smitte andre uten å vite det. Det gjør at faren for å bli smittet ved ubeskyttet sex er stor.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Graviditet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om graviditet